Cseh rendőrök érkeztek Magyarországra a határ védelmére

Cseh rendőrök érkeztek Magyarországra a határ védelmére

Összesen ötven cseh rendőr érkezett Budapestre hétfőn, a kontingens a visegrádi négyek (V4 – Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) határrendészeti együttműködése alapján a déli határ védelmébe kapcsolódik be.

A visegrádi négyek határrendészeti együttműködése keretében Magyarországra érkező cseh rendőri kontingens tagjai érkeznek a Készenléti Rendőrség központi objektumába 2016. szeptember 5-én. MTI Fotó: Kovács Attila

Tasnádi László rendészeti államtitkár a csoport ünnepélyes fogadásán elmondta: a visegrádi országok elsőként reagáltak a globális kihívásra, a migráció jelentette problémára. Hozzátette, hogy a magyar kormány időben eldöntötte: mindent megtesz, hogy megvédje a rábízott határszakaszt, ugyanakkor ez csak közös fellépéssel érhető el. “Így az önök segítsége nem csak gyakorlati, hanem szimbolikus jellegű is” – hangsúlyozta.

Az államtitkár felhívta a figyelmet, hogy a schengeni szabályozás szerint senki nem juthat át a határon, akiről nem tudják, hogy ki és miért érkezett. Szólt arról is, hogy a rendőrök csak a déli határszakaszt védhetik meg, de a probléma az egész világot érinti, így azt a kibocsátó országokban kell kezelni. A kvóták elosztásával, illetve Törökországgal való egyezkedéssel ez nem oldható meg – fűzte hozzá.

A magyar határőrségnek a cseh rendőrök a migránsválsággal összefüggésben már tavaly október közepétől december közepéig segítettek a schengeni határ védelmében. Újabb cseh rendőri kontingens küldését a budapesti kabinet a nyáron kérte a prágaitól. Csehország eddig Görögországnak, Szlovéniának és Macedóniának nyújtott hasonló segítséget.

 

MTI

The post Cseh rendőrök érkeztek Magyarországra a határ védelmére appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »