Cseh László Phelpsről: Van tervem

Négy éremmel kecsegtető számban is indul Cseh László a vizes Európa-bajnokság hétfőn kezdődő úszóprogramjában. Az Eb-k történetének legeredményesebb úszója saját bevallása szerint közel csúcsformában van, de persze nem lehet mindenben a legjobb. 200 pillangón mindenesetre aranyat nyerhet, és az olimpián is ennek rendel alá mindent. Akár korábbi sikerszámát, a 200 vegyest is beáldozná.

Négy számban is rajthoz áll a hétfőn kezdődő úszó Eb-n Cseh László, aki több éremre is esélyes az olimpia előtt három hónappal rendezett londoni kontinensviadalon. Valószínűleg ezen a versenyen dől el az is, megtartja-e repertoárjában a 200 méteres vegyesúszást, amelyben olimpiai és világbajnoki ezüstérmes, vagy inkább a 100 méter pillangóra koncentrál. A riói olimpián ugyanis ez a két szám időben közel esik egymáshoz.

– Tényleg azt érzem, hogy a pillangó közelebb áll hozzám. Valójában a 200 vegyest, amit még megtartottam, már hátrébb is soroltam. Szívesen úszom vegyesen, de ha választani kell, akkor a pillangót fogom favorizálni. Nem szeretném, ha a 100 pillangó és a 200 vegyes között elapróznám az energiáimat, és egyikbe se tudnék igazán jó eredményt elérni. Egy úszásomnak kell nagyon jónak lennie, nem kettő-háromnak közepesnek – magyarázta az MNO-nak a sportoló.

Igen, az olimpiai arany a cél!

Ezzel a „nagyjából csúcsformában lévő” Cseh tulajdonképpen belengette, hogy az olimpiára hangoló Eb-n arra a 200 méteres pillangóra fog minden idegszálával koncentrálni, amelyen tíz év után újra világbajnok lett Kazanyban. Ennek részeként váltott edzőt is – feltehetően utolsó olimpiájára készülve – az úszónagyság, aki ma már Plagányi Zsolt vezényszavára tempózik. Kitűzték a célt is: legyen Cseh László olimpiai bajnok!

– Abszolút. Ha nem ez lenne a célom, akkor nem tudnék minden reggel edzésre menni, és nem tudnék ilyen versenyeredményeket hozni – szögezte le Cseh, aki néhány hete zsebelte be századik magyar bajnoki címét. – Érzem, hogy lehet is esélyem, bár az ellenfelek nagyon kemények lesznek. Úgy kell kijönnöm a medencéből, hogy én mindent megtettem.

Az 50 m „csak úgy megy”

A mindenbe az 50-es pillangó bevállalása is benne foglaltatik. Cseh tehát nem kirándulásként tekint a legrövidebb számára – durva is lenne ekként értékelnünk, Kazanyban vb-bronzérmet termett neki a táv.

– Ez nekem egy nagyon rövid úszás, ami „csak úgy megy”. De nagyon oda kell figyelni, egyetlen aprócska hiba, és félresikerül az egész. És azért megjegyezném, hogy az 50-es úszás fontos szerepet játszik abban, hogy 100-on és 200-on jó legyek. Le fogjuk mérni, aztán kiderül, sikerült-e valamit gyorsulnom. Jó ráhangolódás lesz a többi úszásra!

Foglalkozik Phelpsszel – és mindenki mással is

Arra is kíváncsiak voltunk, hogyan készül legnagyobb ellenfeléből, Michael Phelpsből, aki minden idők legeredményesebb olimpiai sportolója. Phelps nemrégiben apa lett, Laci pedig megnősült, így először is arra kérdeztünk rá, hogyan hathat egy világsztárra egy ekkora magánéleti változás.

– Nekem sokkal nagyobb a biztonságérzetem, jó az otthoni környezet, mindenképpen jó hatással van rám. Azt gondolom, az életem jó irányba megy, és mi is lassan gondolkodunk már a családbővítésen.

De vajon az úszás terén nyomába érhet-e még Phelpsnek?

– Nézegetem az időeredményeit, de nem csak az övét, hanem mindenki másét is. Igazából azt gondolom, nekem kell egy olyan időeredményt kitűzni célul, amit mások nem lehetnek képesek elérni – szögezte le.

Visszatérve az Eb-re, a végleges rajtlistákat csak kevéssel a számok előtt nyomják a versenyzők stábjának kezébe, ezért most csak az Európa-ranglistákból tudunk kiindulni:

50 m pillangón Cseh vb-bronzérmes volt tavaly egy francia és egy brazil úszó mögött, idei legjobbjánál négyen is tudnak jobbat a kontinensről: Andrij Govorov (ukrán), Benjamin Proud (brit), Konrad Czerniak (lengyel) és a vb-első Florent Manaudou (francia).

100 m pillangón vb-ezüstérmes volt a legjobb európaiként, jelenleg az európai ranglistán második, a lengyel Czerniak előzi meg.

200 méter pillangón nincs nála idén jobb eredménnyel bíró úszó, a második legjobb viszont szintén magyar, Kenderesi Tamás.

200 m vegyes: a számtól távolodó Cseh Philip Heintz (német) és Eduardo Solaeche-Gomez (spanyol) mögött a harmadik legjobb időt teljesítette idén – eddig.

Emberi számítások szerint tehát biztosan nem tér haza érem nélkül Cseh László.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »