Cseh kormányalakítás – Elhalasztotta a bizalmi szavazást Petr Fiala kormányáról a cseh képviselőház

Cseh kormányalakítás – Elhalasztotta a bizalmi szavazást Petr Fiala kormányáról a cseh képviselőház

Elhalasztotta a bizalmi szavazást csütörtök reggel a Petr Fiala vezette új koalíciós kormányról a cseh parlamenti alsóház.

A szerda reggel indult, egész nap és egész éjjel tartó viharos ülésen a halasztást csütörtök reggel az ellenzéki Szabadság és Közvetlen Demokrácia Pártja kérte (SPD) arra hivatkozva, hogy kilenc órára rendkívüli parlamenti ülés van betervezve, amelyet az SPD javasolt, mégpedig a kormánykoalíciós Polgármesterek és Függetlenek Pártja (STAN) finanszírozásának tisztázására.

Tomio Okamura, az SPD elnöke azt állítja, hogy a STAN finanszírozása törvénybe ütközik, illetve, hogy Vít Rakusan pártelnök, belügyminiszter megsértette az összeférhetetlenségi szabályokat, ezért nem lehet a kormány tagja. Az SPD előterjesztését a STAN pénzügyeinek tisztázására rendkívüli képviselőházi ülésen a szintén ellenzéki ANO mozgalom is támogatta.

Hírdetés

Az új kormány programjához és a bizalmi szavazáshoz csütörtökön este 18 órakor tér vissza a parlamenti alsóház. A kormányprogram vitája reggel formálisan lezárult, a napirend szerint a kormánytagok még válaszolhatnak a vita során elhangzott ellenzéki bírálatokra, majd sor kerül a bizalmi szavazásra.

A hatályos szabályok szerint a bizalom megszerzéséhez a kormánykoalíciónak az ülésteremben jelenlévő képviselők egyszerű többségének szavazatát kell megkapnia.

Az ötpárti kormánykoalíciónak 108, a két ellenzéki pártnak pedig együttesen 92 képviselője van a 200 tagú alsóházban. A parlamenti felsőház, a szenátus a kormányprogrammal nem foglalkozik.

MTI


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »