Cseh kommentátor: Prága új belpolitikai célpontja a Visegrádi Négyek

Cseh kommentátor: Prága új belpolitikai célpontja a Visegrádi Négyek

“A rögtönzött, közösségi hálókon közzétett állásfoglalások korában talán túlzás visszatérni a képviselőház elnökének, Markéta Pekarová Adamová twitter-bejegyzéséhez. Mégis, egy olyan kijelentésről van szó, amelyen a magyarokat arra szólította fel, hogy űzzék el Orbán Viktor kormányfőt a négy hónap múlva esedékes választáson. De ami még ennél is feltűnőbb, ezek olyan szavak, amelyek egy baráti ország, pláne Európai Unión belüli partner új, Pekarová Adamová által is képviselt kormányától elég barátságtalanul hangzanak”

írja Daniel Kaiser, az ECHO 24 cseh portál kommentátora az elég nagy port kavaró kijelentések kapcsán. Arra is felhívja a figyelmet, hogy

már egy hét is eltelt a bejegyzés megjelenésétől, és a cseh kormánytól semmilyen helyreigazító reakció nem érkezett.

Egyedül Václav Klaus reagált érdemben Pekarová Adamová akciójára. Azok a cseh kormánytagok, akiknek elfogadható volt a képviselőház elnökének kirohanása, védelmükbe vették Klausszal szemben.

A szerződ cikkében kifejtette, hogy Orbán Viktort céltáblaként használni manapság nem csak hogy szabad, de az európai uniós elit és média szemében egyenesen szívesen látott cselekmény.

“És most készülnek rajzolni egy még nagyobb céltáblát, ezúttal a Visegrádi Négyekre”

szögezi le a kommentátor.

Hírdetés

Azzal folytatja, hogy a V4 bár nem egy csodatévő országcsoport, a négy tagországnak igén széles érdekátfedései vannak. Többek között az Európai Uniót kétpólusúvá tevő francia-német tengely ellensúlyozásáról van szó.

“Ráadásul minden cseh diplomata vagy politikus, aki legalább egyszer ott lehetett a francia-német motor és a V4 erőterének találkozásánál, az négyszemközt megerősíti, hogy egy tipikus, nyugat-európai kormány, mint amilyen a német, nem kedveli túlzottan a V4-eket. A németek ezeket az országokat saját hátországukként kezelik, amelyeknek illik őket követni, és amelyek nem tanúsíthatnak ellenállást”

olvasható a kommentárban. A szerző azt is leszögezi, hogy

Markéta Pekárová-Adamovát sosem aggasztotta a német közmédia állapota, sem a politikusok befolyása a bírók megválasztására (a szövetségi bírák esetében ez a befolyás száz százalékos, tehát erősebb, mint a lengyeleknél lenne a vitatott reform elfogadása után, de az alacsonyabb szintű bíróságok esetében kisebb a befolyás, mint a lengyeleknél lenne a reform után).

Kaiser arra is felhívja a figyelmet, hogy az új cseh kormány öt koalíciós pártjából négy nem látja szívesen a Visegrádi Négyeket, és bár a legnagyobb kormánypárt még úgy-ahogy védi a szövetséget, de az elnöke és a kormányfője hallgat a támadások ellenére.

“Az ODS politikusai tavaly nyáron is hallgattak, amikor az Európai Bizottság a szexuális nevelésről szóló törvény miatt támadta Budapestet, mert nem akartak vitát a Spolu-val közös koalícióban.  És a Spolu így bekerült a kormányba, a visegrádi partnerek szüntelen lealacsonyítása pedig kezd túlsúlyba kerülni”

írja Kaiser, megemlítve, hogy az ODS részéről a V4-ek kapcsán az ODS külpolitikai álláspontját csak Alexander Vondra vállalja fel, aki a ČT cseh televízióban arról beszélt nemrég, hogy a Visegrádi Négyek elleni cseh belpolitikai felszólalások külföldről motiváltak.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »