Cseh elnökválasztás – Megkezdődött a második forduló

PRÁGA. Megkezdődött pénteken délután a csehországi elnökválasztás második fordulója, amelyben eldől, hogy újraválasztják-e Miloš Zeman hivatalban lévő államfőt, vagy pedig Jiří Drahoš, a cseh tudományos akadémia volt vezetője lesz az új elnök.

Helyi megfigyelők és a prágai sajtó egybehangzó véleménye szerint az elnökválasztás nagyon szoros, kiegyenlített küzdelmet hoz, s az eredményt lehetetlen megjósolni. A két jelölt közül az győz, aki megszerzi a leadott szavazatok egyszerű többségét.   

A választási helyiségek pénteken délután kettőtől tízig, szombaton pedig reggel nyolctól délután két óráig lesznek nyitva. A voksolás eredményét a cseh statisztikai hivatal a szombati késő délutáni órákra ígérte.   

Hírdetés

A bejegyzett szavazók száma meghaladja a nyolc milliót. A két hete lezajlott első fordulóban a választási részvétel 62 százalékos volt, a sajtó szerint most is hasonló érdeklődésre lehet számítani. Öt éve, az első közvetlen elnökválasztás második fordulójában a részvétel mintegy 55 százalék körüli alakult, néhány százalékkal alacsonyabb volt az első fordulós részvételnél.   

A választási kampány nem volt túl izgalmas, kiemelt kampánytéma nem volt, Miloš Zeman csak a televíziós vitákon vett részt. A nyilvánosságra hozott adatok szerint Miloš Zeman 27 millió koronát költött újraválasztására, míg Jiří Drahoš kampánya 50 millió koronába került.   

Csehországban 2013-ban vezették be a közvetlen államfőválasztást, korábban ez a jog a parlament két kamaráját illette, amelyek közös ülésen döntöttek a köztársasági elnök személyéről. Miután a kilencvenes évek második felétől a parlamenti elnökválasztásokat rendre botrányok kísérték, módosították a hatályos alkotmánytörvényt és bevezették a közvetlen elnökválasztást. Teljes elégedettség azonban ezzel a választási rendszerrel sincs. Most a legfőbb ellenérv az, hogy Csehország parlamenti demokrácia és a közvetlen elnökválasztás nem illik a politikai rendszerbe.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »