Cseh elnök: Megtisztel, hogy megtámadtak

Cseh elnök: Megtisztel, hogy megtámadtak

Ukrán feminista támadt rá a szavazóhelyiségben az idős cseh államfőre. Milos Zemannak nem esett baja, mert testőrei megvédték. Ő az esélyese a kétnapos elnökválasztás első fordulójának, de várhatóan nem szerzi meg az 50 százalékos többséget, ezért két hét múlva második fordulóra lesz szükség.

A 73 éves, bottal járó jelenlegi cseh elnök, Milos Zeman éppen személyi iratait vette elő, amikor a helyszínen jelen lévő riporterek közül egy színes bőrű nő levette felsőjét, és a politikus felé rohant, „Zeman – Putyin szajhája!” felkiáltással. A biztonságiak leteperték a támadót, az elnököt pedig kikísérték, csak később térhetett vissza, hogy leadja voksát.

Elnézést kérek mindenkitől, akit egy kicsit is elborzasztott ez a fekete nő, aki feltehetően a Femen mozgalom tagja. Ez a mozgalom támadta meg már a pápát is, ezért megtisztel, hogy most engem is megtámadtak. Mint látják, a testőreim elég jól dolgoznak, hiszen nem tudott a közelembe jönni – nyilatkozta Zeman.

A radikális ukrán feminista szervezet, a Femen elismerte honlapján, hogy hozzájuk tartozik a félmeztelen nő, Angelina Diash. Milos Zeman egyébként az Európai Unió és a NATO kritizálásával, illetve a bevándorlásellenességgel kovácsolta egységbe a cseh jobboldalt és a szélsőbalt. Az államfő szerint Brüsszel helyett Moszkva és Peking szövetségére van szükség, mert ők nem akarnak muszlim bevándorlókat telepíteni az országba. Népszerűek Zeman szavazói között a bevándorlás- és EU-ellenes üzenetek, ezért ellenzék jobb híján úgy próbálja támadni az elnököt, hogy alkoholista láncdohányosként állítják be.

Hírdetés

Még Zeman támogatóinak egy része, körülbelül 15 százaléka se bízik abban, hogy újraválasztják. Ettől függetlenül az első körben biztosan 40 százalék fölött teljesít majd, inkább a második forduló lesz kérdés – mondta egy politológus.

A cseh elnökválasztás másik esélyese, aki várhatóan a második fordulóba kerül, a cseh tudományos akadémia korábbi vezetője, aki a felmérések szerint 3-4 százalék hátrányban van Zemanhoz képest.

Azt szeretném, ha Csehország is ott lenne annál az asztalnál, ahol Európa jövőjéről döntenek. Nincs arra szükség, hogy egy elnök eltávolítsa az országát az európai közösségtől – így kampányolt az ellenzéki jelölt, Jiri Drahos.

A cseh társadalom megosztottságát mutatta a tavalyi parlamenti választás is. Akkor a szintén EU-szkeptikus és bevándorlás-ellenes jelölt, Andrej Babis nyert, és bár többséget nem szerzett, de az államfő így is őt bízta meg kormányalakítással.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »