Cseh belügyminiszter: a migránsok kötelező elosztása elfogadhatatlan

Cseh belügyminiszter: a migránsok kötelező elosztása elfogadhatatlan

Csehország számára a migránsok kötelező elosztásának bármilyen formája elfogadhatatlan – jelentette ki Jan Hamácek cseh belügyminiszter szerdán Prágában.

Hamacek – life.karpat.in.ua

Hírdetés

Az Európai Bizottság új migrációs és menekültügyi csomagjáról közölte: annak végső tartalmáról és formájáról a tagállamoknak kell dönteniük, és egyáltalán nem biztos, hogy sikerül konszenzusra jutniuk.
   
Az intézkedéscsomag legfontosabb részének Hamácek a külső uniós határok védelmének megerősítését, valamint az illegális bevándorlók hazatelepítésének felgyorsítását jelölte meg.
   
“A csomagtól elsődlegesen azt várjuk, hogy megerősíti a külső határok védelmét, felgyorsítja az illegális migránsok hazatelepítését és nyomást fejt ki az államokra, hogy nagyobb mértékben működjenek együtt” – mondta a miniszter.
   
Leszögezte: Csehország továbbra is szolidáris kíván lenni a többi európai állammal, kész rendőröket küldeni oda, ahol arra szükség van és anyagi segítséget is tud nyújtani.
   
A migránsok kötelező befogadását Hamácek azonban határozottan kizárta.

“Határozottan ellenezzük. Nem fogunk egyetérteni semmiféle olyan javaslattal, amely a kötelező relokációt tartalmazza” – mutatott rá a miniszter. Emlékeztetett: C

Csehország ugyanakkor készen áll megvitatni az Európai Bizottság azon új javaslatát, miszerint azok az országok, amelyek nem hajlandóak befogadni migránsokat, saját költségükre biztosítanák a menedéket nem kapó személyek hazatalepítését – tette hozzá.

“Ez a javaslat még nincs teljesen kidolgozva, sokféle aspektusa van a dolognak, de készen állunk az elképzelést megvitatni” – mondta Jan Hamácek. A miniszter elismerte: egyes országok túl vannak terhelve a menkültkérelmekkel, és már nincs kapacitásuk az elutasított migránsok hazatelepítésére.
     


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »