Cseh államfőválasztás – Zeman támogatottsága a legnagyobb

Cseh államfőválasztás – Zeman támogatottsága a legnagyobb

PRÁGA. Miloš Zeman hivatalban lévő cseh államfő valószínűleg megnyeri a januári cseh elnökválasztás első fordulóját – derül ki egy országos felmérés pénteken közzétett eredményéből.

A CVVM közvélemény-kutató intézet december közepén, azaz egy hónappal a január 12-13-ra kiírt elnökválasztás előtt készített országos felmérése szerint a megkérdezettek 32 százaléka Zemanra szavazna. Őt Jiří Drahoš, a cseh tudományos akadémia volt elnöke követi 21,5 százalékos támogatással. A harmadik helyen pedig Michal Horáček, vállalkozó és dalszerző áll 10,5 százalékkal.

A további hat jelölt egyikének a támogatottsága sem haladja meg a négy százalékot. Az elnökválasztáson az emberek 69 százaléka venne részt.   

A győzelemhez a leadott szavazatok több mint felét kell megszerezni. Amennyiben ez az egyik jelöltnek sem sikerül, akkor két héttel később második fordulót tartanak az első körben legsikeresebb két jelölt részvételével. A második fordulóban az győz, aki több szavazatot kap.   

Hírdetés

Öt éve, 2013-ban az első közvetlen csehországi államfőválasztáson Zeman a második fordulóban nyert Karel Schwarzenberg jobboldali politikussal szemben. Korábban az államfőt a parlament két kamarája választotta Csehországban.   

Az eddigi országos felmérések azt jelzik, hogy az első fordulóban nem fog eldőlni a választás, de a legmagasabb támogatást várhatóan Zeman kapja. A sajtó általában úgy véli, hogy Miloš Zeman mellett Jiří Drahošnak van a legnagyobb esélye bejutni a második fordulóba, ahol kiegyenlített párharcra van kilátás. Pillanatnyilag nehéz megjósolni, hogy ki lesz a végső győztes.   

Zeman számolhat a képviselőházi választási győztes ANO mozgalom, a Szabadság és Közvetlen Demokrácia mozgalom, valamint a kommunisták és a szociáldemokraták jelentős részének támogatásával. Várható, hogy a többi parlamenti párt és mozgalom hívei, illetve a civil szervezetek a másik jelölt, Zeman ellenfele mellett fognak kampányolni a második forduló előtt.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »