Cséfalvayová: a polgárok erősebb Európát akarnak

Cséfalvayová: a polgárok erősebb Európát akarnak

Az Európa jövőjéről szóló konferencia (CoFoE) eredményei azt mutatják, hogy a lakosság szorosabb európai együttműködést szeretne szinte minden területen – nyilatkozta a TASR hírügynökségnek Katarína Cséfalvayová korábbi parlamenti képviselő, az Institute for Central Europe igazgatója.

„Az ukrajnai háború világosan megmutatta, hogy szorosabb együttműködésre van szükség az EU-ban, és az EU jövőjéről szóló további megbeszéléseknek is erről kellene szólniuk” – tette hozzá.

A CoFoE-n felmerült az EU alapszerződéseinek módosítása is. Cséfalvayová arra figyelmeztetett, hogy a szerződések megnyitása mindig kockázattal jár, különösen ha valamelyik tagállam egyre kevésbé hajlandó konszenzusra törekedni.

Hírdetés

„Úgy tűnik azonban, hogy a feszült nemzetközi helyzetre a szorosabb európai együttműködés a legjobb válasz, a CoFoE eredményei szerint a polgárok is ezt szeretnék. Attól függően, hogy ezt az akaratot milyen mértékben sikerül reális tervekre váltani, a szerződések felülvizsgálata is szóba jöhet” – mondta.

Cséfalvayová szerint a konferencia önmagában nem jelent reformot. „De mindenképpen hasznos abból a szempontból, hogy szondázzuk az európaiak gondolkodását, és tere lehet a további megbeszéléseknek. Hasznos kezdeményezésnek tartom, mert megmutatta a lakosságnak, hogy az EU vezetését érdekli a véleményük, és hogy mindenkinek egyformán fontos a hangja” – mondta a TASR hírügynökségnek.

„Már csak ezért is sikeresnek mondanám a CoFoE-t” – zárta Cséfalvayová.

(TASR/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »