Csattognak a tevepaták

(…) A lényeg, Orbán Viktor nemhogy elaludt volna, de nagyon is éberen nézte ugyanazt a filmet, mint a többiek, de ő csak egyetlen filmet lát, a magyar belpolitikáét. Pozsonyban pedig nem ez került műsorra. Nem csodálkozunk rajta, ha nem hitt a szemének. Mindent megtett, hogy ő legyen főszereplő és egyben a forgatókönyvíró-rendező, korán bejelentkezett az Unió főszerepére. Hálóba fonta volna a bevándorlás-ellenes, nemzetállami nacionalista politikát, a kötelező kvóták közelgő brüsszeli cselvetésén át, az Unió intézményrendszerének olyan átszervezéséig, amely a körbeudvarolt visegrádiaktól a bolgár határ megszemlélésén át, az európai közösség mélyebb integrációjának megfúrásáig terjed. A nemzetállamok Európájáig, ahol számolatlanul költi a közösség pénzét és senki sem szól bele a dolgába. (…)

A pozsonyi böffenet a magyar belpolitikai film, amelyet nagy rizikót vállalva egyetlen példányban gyártatott le a kormányfő. És, amelynek bemutatója október 2-án lesz. Tétje pedig, amit Tuzson Bence kommunikációs államtitkár jól lát: milyen lesz Magyarország a jövőben. Mit tehet meg, vagy kényszerül megtenni a kormány október 3-án reggel. Orbán a hídon csak akkor akar átmenni, ha odaér, de arról nem vesz tudomást, hogy a hídig a magyar nép vállán viteti magát. (…)

Eközben mindenki, akinek eddig nem sikerült, megvilágosodhatott, mennyire fölösleges és aljas az egész referendum. Pozsonyban elmaradt az uniós koronázás, itthon meg a politikusi slepp a felpörgetett lendkerék tehetetlenségével követi a kormányfői parancsot, teljes erővel a mi agyunkat mossa.

A kormányfőnek bukást hozott Pozsony. Magyarországnak nem biztos. A kutya ugat, az uniós karaván halad, vagy legalábbis megindult egy közös cél felé. Most már csak az a kérdés, a kutya ugatását el tudja-e nyomni a karaván tevéinek patacsattogása.

Friss Róbert: Orbán megbillent koronája


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »