Csatlakozott a Nemzetközi Űrállomáshoz a Dragon teherűrhajó

Gond nélkül csatlakozott vasárnap a Nemzetközi Űrállomáshoz a SpaceX amerikai magánvállalat Dragon nevű automata teherűrhajója, amely több mint három tonna rakományt vitt az asztronautáknak – közölte a NASA.

A csatlakozás képeit a NASA televíziója élőben közvetítette. A Dragon péntek este indul Cape Canavralból. A befogást az űrállomás karjával egy brit űrhajós végezte el.

A Dragonnal együtt most egyszerre hat űrhajó van csatlakozva az űrállomáshoz: a Dragon mellett két orosz személyszállító Szojuz, két szintén orosz teherszállító Progressz, és az amerikai Cygnus nevű automata teherűrhajó, amely márciusban érkezett ellátmánnyal és tudományos kutatásokra szolgáló anyagokkal.

A Dragon rakományában van egyebek között húsz kísérleti egér és egy kipróbálásra szánt, felfújható lakókapszula prototípusa is. A jövő hónapban fogják a helyére állítani és megtölteni levegővel. A Bigelow Aerospace nevű cég már következő években árulni szeretné a lakókapszulát. Egyelőre nem fogják belakni, hanem ellenőrző műszereket helyeznek el benne.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »