Csath Magdolna: Adóparadicsom lesz Magyarország?

Versenyképességünk javítását nem a multik terheinek további csökkentése szolgálja

Az Oxfam nevű szervezetet oxfordi egyetemi oktatók és a szegénység ellen küzdő civilek hozták létre 1942-ben. Azóta szinte minden országban jelen van, és rendszeresen készít tanulmányokat a társadalmi problémákról; kiemelten foglalkozik az adórendszerekkel és azok társadalmi hatásaival. Legfrissebb tanulmánya december 12-én jelent meg Adócsaták, avagy a veszélyes globális roham az egyre alacsonyabb cégadók felé címmel. A 46 oldalas dokumentum bemutatja az Európai Unióban működő adóparadicsomokat, és felhívja a figyelmet arra, hogy az egyre alacsonyabb cégadók miatt az országok ráfordítás-csökkentésre kényszerülhetnek olyan, a jövő szempontjából kulcsfontosságú területeken, mint az oktatás és az egészségügy. Továbbá túlzottan alacsony cégadók esetén – hogy a szükséges költségvetési bevétel rendelkezésre állhasson – magasan tarthatják a fogyasztási adókat, ami az alacsonyabb keresetűeket érinti érzékenyebben.

Az efféle adócsökkentést a kormányok általában azzal indokolják, hogy így több működő tőkét tudnak vonzani a gazdaságba. A nemzetközi versenyképességi elemzések azonban azt bizonyítják, hogy az alacsony adó nem elég ahhoz, hogy komoly termelő- és szolgáltató cégek települjenek egy országba. Sokkal inkább a rövidtávon nagy nyereséget elérni próbáló, termelést gyakran nem is folytató vállalatok figyelmét keltik fel a túlzottan alacsony adók. A komolyabb, hosszabb távon gondolkodó cégeket sokkal inkább érdekli az, milyen egy országban a tágabb értelemben vett infrastruktúra: az út- és vasúthálózat minősége, az elektromosenergia-szolgáltatás megbízhatósága, a légi forgalom kiterjedtsége, továbbá a munkaerő tudása, motiváltsága és egészségi állapota.

A folytatás, illetve a teljes írás elérhető ITT

Forrás: mno.hu

Emlékeztető: „Felelősségre vonás nem történt a devizahitelezés ügyében sem… Járai Zsigmond 2016. március 15-én magas állami kitüntetésben részesült. „Járai Zsigmond közgazdász, bankvezető, a Magyar Nemzeti Bank volt elnöke, egykori pénzügyminiszter. A Magyar Érdemrend nagykeresztje kitüntetést a rendszerváltoztatás során megújuló független bankrendszer kialakításáénak és szabályozásának, a fiskális és monetáris politika irányítása terén egyaránt kiváló és magas szakmai felkészültségén alapuló, elkötelezett és odaadó munkájának, valamint a magyar nemzetgazdaság irányításában és fejlesztésében betöltött meghatározó és nélkülözhetetlen szerepének elismeréseként kapta. Járai Zsigmond a Mol-igazgatóság tagja. A szintén igazgatósági tag Martonyi János Széchenyi-díjat kapott.” (Részlet a Magyarország valóban erősödne… című írásból) Martonyi János külügyminiszterként aláírta az uniós előtárgyalások során azt a tételt, miszerint a magyar termőföld szabad áru… 


Forrás:sokkaljobb.hu
Tovább a cikkre »