Csatazajjal előkészített csúcs

Csatazajjal előkészített csúcs

Készültségben vannak az ukrán hadsereg Krím közelében állomásozó egységei, míg a félszigeten néhány napja észlelhető csapatmozgás. Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) az ukrán katonai hírszerzésnek a Krím destabilizációját, az infrastruktúrát érintő, ezzel az idegenforgalmi szezont a választások előtt lebénító terrorakcióinak megakadályozását jelentette be, a félszigeten diverzánsokat fogtak el, a határon lövöldöztek, két orosz katona pedig meghalt. Vlagyimir Putyin szerint Ukrajna veszélyes játékba kezdett, míg Petro Porosenko úgy látja, a diverzáns akciók állítólagos leleplezése csupán arra szolgál, hogy Moszkva kihátrálhasson a minszki folyamatból. Kijev kérte az ENSZ BT összehívását, míg a krími kormány kizáratná Ukrajnát az EBESZ-ből. Megszólalt az amerikai nagykövet is, és aligha meglepő, hogy nem hisz Moszkvának. A feszültség tapintható, és sokan attól tartanak, hogy az Ukrajna körüli válság ismét fokozott fegyveres szembenállásba mehet át.

Bár a közelmúltban voltak a feszültség fokozódására utaló jelek – így Kijev kijelentette, hogy nem fogadja a frissen kinevezett orosz nagykövetet, merényletet követtek el az úgynevezett Luhanszki Népköztársaság egyik vezetője ellen, nem szűnt a lövöldözés a Donbaszban, s a Krím határán sem volt nyugalom –, az újabb krími válság szinte a semmiből nőtt ki. Az FSZB mintegy negyven kilogramm trotilnak megfelelő robbanószer lefoglalásáról beszél, orosz és ukrán állampolgárokat tartóztattak le – egy Jevhen Panov nevű zaporiz-zsjai férfit meg is neveztek –, akik közül többen állítólag be is ismerték, hogy együttműködtek az ukrán szolgálatokkal. Kijev természetesen tagad, szerinte a terrorvád csupán a figyelemelterelést szolgálja. Az ukrán sajtó egy meglehetősen életszerűtlennek tűnő verzióval is előállt, miszerint orosz dezertőrök és a hatóságok között tört ki lövöldözés, Panovról pedig azt állította, hogy elrabolták, úgy került a Krímbe.

Természetesen azonnal megkezdődött a találgatás, és aligha meglepő, a nyugati sajtóban többen ismét arról értekeznek, hogy Putyin korlátozott katonai akcióval folyosót nyitna a Krím és a Donbasz között. Mások még kiterjedtebb terveket vizionálnak, tudomást sem véve arról, hogy Ukrajnának mennyire érdeke a feszültség fokozása, önmaga áldozati szerepének kidomborítása. Különösen az úgynevezett normandiai formátumnak a G20-ak szeptemberi találkozójának farvizén tervezett egyeztetése előtt. S mint az ilyen találkozók előtt már annyiszor, a felek emelik a téteket, folyik a tárgyalási pozíciók erősítése, alátámasztása. Moszkva azt várja, hogy a Nyugat gyakoroljon nagyobb nyomást Kijevre, míg Ukrajnában Oroszország eddigi elszigetelését és büntetését is kevésnek tartják.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 08. 12.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »