Csatát nyert Kolozsváron az Uber utasmegosztó

Csatát nyert Kolozsváron az Uber utasmegosztó

Zavartalanul közlekedhetnek jelen pillanatban a kincses város utcáin az Uber autói, miután a kolozsvári törvényszék a múlt héten ideiglenesen felfüggesztette azt a korábbi elnöki rendeletet, amely a jogerős ítéletig betiltotta a telefonos alkalmazást.

ubertaxi8_b

Mint ismeretes, a kincses város taxisai pert indítottak a konkurencia ellen, mivel szerintük a külföldön is sokak által bírált szolgáltatást nyújtó sofőröknek nincs szükségük fuvarozói engedélyre, és nem is kell úgy adózniuk, mint nekik, így nem tisztességes versenytársként működnek.

A tevékenység felfüggesztése sem volt egyébként hosszú életű: amint az Uber fellebbezett az ítélet ellen, folytathatták is tevékenységüket. Most pedig december 5-éig kaptak zöld jelzést, akkor tárgyalja a törvényszék a tevékenységük felfüggesztésére irányuló másik kérést. A taxisok pedig azt mondják, nem adják fel a harcot, az utcára vonulás pedig csak egy utolsó megoldás, addig megpróbálnak törvényes úton harcolni.

Az Uber ismételten az Európai Bizottság ajánlásaira hivatkozik, amelyek szerint a hasonló szolgáltatásokat támogatni és szabályozni, nem pedig tiltani kell. „A továbbiakban is kiállunk érveink mellett. Az Ubert szeretik a fogyasztók, mivel a technológiának köszönhetően minőséget, átláthatóságot és biztonságot kínál. Számunkra nem a taxikkal való harcról van szó, hiszen minél több lehetőség van, annál jobb, a taxiknak pedig mindig fontos szerepük lesz egy város dinamikájában. Mi a fogyasztók választáshoz való jogát támogatjuk” – mutat rá közleményében az Uber, amelynek képviselői szerint a piacon mindenkinek helye van.

Közben a hivatásos fuvarozókat tömörítő COTAR munkáltatói szövetség pénteken közleményben számolt be arról, hogy az országos adóhatóság (ANAF) ellenőrzéseket indított az Uber-sofőrök által be nem jelentetett jövedelmek felkutatására. „Az ANAF a hollandiai Ubertől kérte azoknak a listáját, akik 2015-ben a szolgáltatás felhasználói voltak, kérte az útvonalakat, a távolságokat, valamint a bevételeket, majd ezeket a listákat elküldte a helyi adókat begyűjtő hatóságokhoz, hogy alkalmazzák a vonatkozó törvényt. A jövedelmezőnek ígérkező üzletek végül a legnagyobb kárt fogják okozni, ha az ANAF elkobozza a pénzösszegeket” – fogalmaznak közleményükben a fuvarozók. Elmondásuk szerint a bukaresti 6. kerületben van egy személy, aki tavaly több mint 60 ezer lejre tett szert Uber-sofőrként.

Az Uber válaszközleményében leszögezi, készek együttműködni a romániai hatóságokkal, hogy olyan digitális megoldásokat dolgozzanak ki, amelyek megkönnyítik a nekik dolgozók jövedelmének bevallását, de ismételten állítják, hogy a szolgáltatás 100 százalékban digitális és adóznak utána, mint ahogy ügyfeleik is nyugtát kapnak valamennyi fuvar után. Ugyanakkor – teszik hozzá – az Uber egy adóügyi tanácsadó céggel is együttműködik. Az Uber jelen pillanatban négy romániai városban van jelen: Bukarest és Kolozsvár után Brassóban és Temesváron is beindították a ridesharing szolgáltatást.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »