Csalóka jelzés a tőzsdei növekedés, számos ágazat nem lesz képes hamar talpra állni

Csalóka jelzés a tőzsdei növekedés, számos ágazat nem lesz képes hamar talpra állni

Nincs valós alapja az elmúlt néhány napban tapasztalt tőzsdei növekedésnek a Krónika által megkérdezett szakember szerint. Králik Lóránd szerint többet árt, mint használ, mivel azt a hamis látszatot kelti, hogy minden rendbe jön, hamar túllépünk a válságon, holott ez még egyáltalán nem biztos.
Veszélyesebb, mint az összeomlás a tőzsdén a múlt héten és hétfőn tapasztalt növekedés, mert azt a hamis érzetet kelti, hogy minden rendbe jön, hamar túllépünk a válságon, holott ez még egyáltalán nem biztos – szögezte le érdeklődésünkre Králik Lóránd egyetemi adjunktus.

A Partiumi Keresztény Egyetem (PKE) gazdaságtudományi tanszékének oktatóját annak kapcsán kérdeztük, hogy a 2008-as gazdasági világválságtól eltérően ezúttal egy rövid mélyrepülés után újra növekedésnek indultak a tőzsdék. Mint részletezte,

a  tőzsdekrachok jellemzője, hogy vannak korrekciók, hirtelen megugró növekedő időszakok, a 2008-as gazdasági válság idején is előfordult kisebb korrekció, bár az nem volt ilyen mértékű, mint a mostani. 

A hamis jelzésre utal az is, hogy a tőzsde már kedden megtorpant, szerdán pedig a bizonytalanság jellemezte. „A nagy intézményi befektetőknek, akik komolyan befolyásolni tudják a piacot, érdekük volt az emelkedés, hogy a portfólióoptimizálást végre tudják hajtani: megszabaduljanak a kockázatos részvényektől, és biztonságosabb kötvényekbe, állampapírokba fektessenek, olyan pénzpiaci eszközökbe, melyeket a válság kevésbé befolyásol” – részletezte az elemző. Felidézte, a tőzsdén március 23-án volt a mélypont, aztán akár 20 százalékkal is megemelkedtek az árak, a múlt heti „hurráoptimizmus” látványos növekedést produkált.

Hírdetés

– összegezte Králik Lóránd, aki szerint a növekedésnek nincs valós alapja, a befektetők jelenleg úgy viselkednek, mintha  egy hónap múlva minden visszatérne a régi kerékvágásba, holott az biztos, hogy az új kerékvágás már nem a régi nyomvonalán halad.

Nem lehet tudni, hogy az Amerikai Egyesült Államokban a következő hetekben milyen lesz a koronavírus terjedésének folyamata. Egyelőre a járvány csúcsokat dönt, ami további szigorításokat eredményez.

Donald Trump igyekszik megnyugtatni az amerikaiakat, hogy „már látják az alagút végét”, ám amikor még befele tartunk az alagútba, nehezen látható a vége

– fejtette ki a szakértő.

Bár ígérnek oltást, gyógyszert a koronavírus ellen, de erre rövid távon kevés az esély, így a gazdasági folyamatok is kitolódnak. Az Egyesült Államokban aggasztóak a munkanélküliségi előrejelzések, márciusban 4,4 százalékosra ugrott a mutató, ám akik az elmúlt hetekben veszítették el az állásukat, még nem szerepelnek a statisztikákban  – hívta fel a figyelmet Králik Lóránd. A segélyért folyamadók alapján az óvatos becslések szerint a valós munkanélküliség már most 12-13 százalékos. Az amerikai St. Luis-i jegybank elnöke, James Bullard szerint a 30 százalékos munkanélküliség sem elképzelhetetlen, ez pedig még a nagy gazdasági világválság mutatóit is meghaladná, hiszen 1929–1933-ban 25 százalékos volt a legnagyobb munkanélküliség.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »