Csalódás

2013. nyaráig nyúlik vissza ez a történet. Immáron 4 éve, hogy elhoztam 32 oltványt Pórszombatról, Kovács Gyula erdésztől. Az azév őszi kiültetésig 2 fácska nem maradt meg, így 30 konténeres oltvány került a birtokra. A talaj megfelelő, hiszen hosszú ideig pihentetve volt, a fák megfelelő ültetőgödrökbe kerültek, alaposan betrágyázva, rendszeresen öntözve.

Túl nagy reményeket fűztem a „beruházáshoz”. Eltelt 4 év és a fák többségének lassan már termőre kellene fordulnia, de nem növekedtek semmit, kb. 30%-uk ki is pusztult. Egy részükben a vadak is kárt tettek, tetvesedtek stb. Nagyon sok jót már nem várok tőlük, így a többségük helyére ősszel új, előnevelt fák kerülnek, más forrásból.

Hírdetés

Az esetem példa lehet arra, hogy bármiféle szakszerűség ellenére sem mennek semmire az „őshonos” fák az „őshonos” helyen, az „őshonos” körülmények között. :(

Ez a kép még tavaly készült, azóta már nem ekkorák és már nincs ennyi. Úgy gondolom, hogy 3-4 éves fáknak már nem 30-50 cm magasságúnak kellene lenniük. Ha ilyen ütemben „fejlődnek”, akkor nem mostanában fognak teremni.


Forrás:onfenntartas.blogspot.com
Tovább a cikkre »