Csallóköz szívében (újabb) áttörés a vizuális kétnyelvűség terén – VIDEÓ

Csallóköz szívében (újabb) áttörés a vizuális kétnyelvűség terén – VIDEÓ

Dunaszerdahely képviselő-testülete határozatot fogadott el arról, hogy a város kül- és belterületén a közlekedési táblák feliratai a jövőben magyarul is kikerüljenek. 

Horony Ákos, a Kisebbségi jogi és Nyelvhasználati Bizottság elnöke elmondta, hogy Dunaszerdahelyen (országelsőként) már akkor is voltak néhol kétnyelvű táblák, amikor még jogilag nem volt teljesen megengedett. A kisebbségi nyelvhasználati törvény legutóbbi módosítása azonban már kimondottan lehetőséget nyújt arra, hogy a közlekedési táblákon az úti célok és a földrajzi nevek magyarul is szerepeljenek.

Ez a törvénymódosítás áttörést jelent bizonyos értelemben, mivel Szlovákiában mindig problémát jelentett a magyar nyelvű településneveknek és földrajzi neveknek a feltüntetése a közlekedési táblákon.”

– hangsúlyozta Horony Ákos.

Hírdetés

Karaffa Attila, Dunaszerdahely alpolgármestere szerint is nagy előrelépést jelent mindez a vizuális kétnyelvűség terén. Hangsúlyozta, hogy szeretnének jó példát mutatni az önkormányzatoknak és biztos benne, hogy a sok munka és erőfeszítés idővel meghozza a várva várt eredményt.

Ha az anyanyelvünkön olvashatjuk majd, hogy Pozsony, Komárom és egyéb települések megnevezését az útirányjelző táblán, akkor ez az ember szívét nagyobb melegséggel tölti el.”

– mondta.

 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »