Családi biznisz: Mészáros veje megnyerte az első milliárdos közbeszerzését

Családi biznisz: Mészáros veje megnyerte az első milliárdos közbeszerzését

Megnyerte első milliárdos összegű közbeszerzését Homlok Zsolt szombathelyi vállalkozó. Az üzletember azzal került be korábban a hírekbe, hogy idén májusban feleségül vette Mészéros Lőrinc felcsúti polgármester és milliárdos nagyvállalkozó kisebbik lányát, ezúttal azonban üzleti sikereiről számolhatunk be. A közbeszerzési adatbázis friss közzététele szerint Homlok Zsolt egy éve alapított cége, a Homlok Zrt. idén novemberben nyert el egy több milliárd forintot érő közbeszerzést a MÁV Zrt.-től. A Homlok Zrt. vezette Várda 2017 Konzorcium a 2,86 milliárd forintos alapajánlata mellett egy 2,67 milliárd forintos opcionális munkát is elnyert. Tehát összesen 5,5 milliárd forintot érő közbeszerzés részbeni nyertese lett a frissen alakult cég, amelynek tavaly csak 600 ezer forint bevétele volt. Túl sok referenciája sem lehetett, lévén ez volt az első közbeszerzés, amin indult.

Homlok cége a Penta Industry Kft-vel társulva a Seszták Miklós fejlesztési miniszter „birodalmának” számító Kisvárdán dolgozhat majd a vasútállomás modernizálásán. Az alapajánlatban aluljárót építenek, átépítik a fővágányt, átalakítják a villamosvezetéket. A opció szerint pedig aluljárót és szigetperont építhetnek majd. Mészáros Lőrinc vejének frissen alakult cége olyan építőipari nagyágyúkat szorított maga mögé, mint a korábbi munkáltatóját, a Swieteltelsky Vasúttechnika Kft-t, vagy az A-Híd Zrt-t, ők ugyanis valamivel magasabb árajánlatot tettek le az asztalra.

A Kisvárda állomás utazási színvonalának javítás II. ütem című közbeszerzés szerződéseit december hetedikén írták alá a felek.

Homlok Zsolt 5 millió forint jegyzett tőkéjű cége a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adatai szerint jelenleg 16 főt foglalkoztat, ennyi ember viszont nem tudná elvégezni a beruházást. Ezért a közbeszerzési összegzés szerint alvállalkozókat is igénybe vesz. És ettől válik nagyon családivá a biznisz. Ugyanis az egyik alvállalkozó Homlok Zsolt apósa, a maga Mészáros Lőrinc egyedüli tulajdonában álló vasútépítő cég, az R-Kord Kft. A felcsúti polgármester cége mellett Homlokék még három alvállalkozót neveztek meg, az ország egyik legnagyobb beton- és vasbetonelem előre gyártó vállalatát, a Ferrobeton Kft.-t és a Vasútépítők Kft.-t. De a legérdekesebb az utolsó szereplő a VASÚTVILL (Vasútvillamosító) Kft.

Hírdetés

Erről a cégről a minap a 24.hu írta meg, hogy a Rafinanz Promotion s.r.o. nevű prágai cég a 76 százalékos tulajdonosa, július óta pedig Homlok Zsolt vezeti és 75 százalékban tulajdonolja is. A lap megjegyzi, hogy a határon túli akcióval a Mészáros-klán a magyarországi vasúti biznisz újabb területén szerzett pozíciót. A Vasútvillamosító ugyanis felsővezeték-építéssel foglalkozik, eddig 3–4 milliárd forintos bevételt produkált évente, és alig van versenytársa a magyar piacon. Eddig Mészáros érdekkörébe vasúti pályaépítő, valamint biztosító- és távközlési berendezések kiépítésével foglalkozó cégek tartoztak.

http://mno.hu/

A hitelbiztosítéki nyilvántartás adatai szerint Homlok Zsolt Homlok Zrt.-je a megalakulása után nem sokkal alvállalkozóként be tudott szállni a V-Híd Zrt. és az A-Híd Zrt. mellé az 51,3 milliárd forintos Kelenföld–Százhalombatta vasútvonal felújításába. Ennek érdekében a vállalat októberben 750 millió forintos hitelkeretet nyitott az OTP Bankban. Itt szintén apósával, Mészáros Lőrinccel dolgozhat együtt. Korábban megírtuk, hogy a felcsúti polgármester cége, az R-Kord szintén hitelt vett fel, szintén az OTP Banktól és alvállalkozóként vesz részt a kivitelezésben.

http://mno.hu/

Ugyancsak a 24.hu írta meg korábban, hogy Homlok Zsolt tavaly szakított váratlanul korábbi családjával, majd a szombathelyi központú osztrák vasútépítő céggel is szerződést bontott. A Swietelsky még az ő vezetése alatt kapcsolódott be a felcsúti kisvasút építésébe. 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »