Családbaráttá alakítaná Temesvárt Farkas Imre alpolgármester

Családbaráttá alakítaná Temesvárt Farkas Imre alpolgármester

Családbarát várossá szeretné alakítani Temesvárt Farkas Imre, a bánsági nagyváros RMDSZ-es alpolgármestere.

farkasi665_b

– A 303 ezer lakosú, alig öt százalékban magyarok lakta Temesvárnak a rendszerváltás óta nem volt magyar alpolgármestere. A Nemzeti Liberális Párt (PNL) Temes megyei szervezetével kötött megállapodás értelmében Ön kaphatta meg ezt a tisztséget a júniusi helyhatósági választások után. Mit nyerhet ezzel a helyi magyar közösség?

– Két tanácsosi mandátumot szereztünk, ami komoly eredmény, ha figyelembe vesszük, hogy a magyar közösségnek az elmúlt négy évben nem volt képviselője a helyi önkormányzati testületben. Ez sok szempontból negatívan befolyásolta a magyar közösség helyzetét, hiszen nem tudtunk beleszólni a rólunk szóló döntésekbe. Alpolgármesteri kinevezésem is azt bizonyítja, hogy a jelenlegi városvezetés foglalkozik a kisebbség problémáival, figyel ránk, ugyanakkor elismerte, hogy igenis számítunk.

Úgy érzem, hogy június 5-e után a temesvári magyar közösség érdekei erős képviseletet nyertek. Hozzátenném, hogy a kisebbségi megállapodás értelmében a bolgár és a szerb közösséget is képviseli a frakciónk. A megállapodás arról szól, hogy a második mandátumot első évben a Bánsági Bolgárok Szövetsége, második évben a Romániai Szerbek Szövetsége kapja, ezt követően pedig az RMDSZ állít tanácsost. Hatékonyan szeretnénk képviselni a temesvári nemzeti kisebbségeket, és vállaltuk, hogy támogatjuk a város nagy fejlesztési projektjeit.

– Nyilván a liberálisoknak szükségük volt a szövetség két tanácsosára az egyszerű többséghez. A PNL-vel folytatott tárgyalások alkalmával mit kért, mihez ragaszkodott az RMDSZ?

– Fontosnak tartottuk elsősorban, hogy biztosítsuk a temesvári magyar intézmények – az iskola, az óvoda, a színház és a templomok – támogatását, ugyanakkor egy multikulturális igazgatóság létrehozását kértük, amely a polgármesteri hivatal keretében működne. Ez az igazgatóság a város kisebbségi programjait koordinálná, szervezné és bővítené adott esetben.

– A kampányban hangsúlyozták, többek közt dolgoznak majd azon is, hogy a Temesváron kifüggesztett többnyelvű táblákon megjelenjenek a magyar felira­tok. Melyek Ön szerint a helyi magyar közösség sürgősen megoldásra váró problémái?

– A helyi magyar közösség talán legnagyobb problémája a közömbösség, melyből sürgősen ki kell mozdulnia. Véget kell vetnünk az egymás elleni viszálykodásoknak. Csak együtt, összefogással tudunk erősek lenni közösségként. Jogos elvárás szerintem minden temesvári magyartól az is, hogy vállaljon aktív szerepet a közösségi életben.

– Mérnök-vállalkozóként első alkalommal kóstol bele az önkormányzati munkába. Milyen tervekkel, prioritáslistával látott neki az új feladatnak?

– Számomra nem volt kérdés, hogy el kell-e vállalnom ezt a megtisztelő, de nem könnyű feladatot. Emberséggel és komolysággal akarok dolgozni. Egyelőre a szociális és műemlékvédelmi kérdésekért felelek, illetve hatáskörömbe tartozik a beszerzésekkel foglalkozó bizottság koordinálása is.

– Hogyan képzeli el az együttműködést Nicolae Robu liberális polgármesterrel?

– Csapatként kell dolgoznunk, csak úgy lehetünk hatékonyak. A választások eredménye egyébként azt mutatja, hogy a temesváriak elégedettek a polgármester eddigi munkájával.

– Kampányában többször hangsúlyozta, hogy Temesvárnak olyan családbarát várossá kell válnia, ahol az önkormányzat prioritásként kezeli a családok jövőjét. Hogyan képzeli el ennek kivitelezését?

– Elsősorban a családok szociális problémáira kell megoldást találnunk a városban. Fontosnak tartom, hogy a hátrányos helyzetben élő családok gyermekeit tovább támogassuk, hogy tanulmányaikat zökkenőmentesen el tudják végezni. A városnak több úszómedencére, sportpályára és zöldövezetre van szüksége, hogy a városban élő családok számára otthonosabbá tegyük Temesvárt.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »