Család- és népesedéspolitika a Kelet-közép-Európai Régióban

Család- és népesedéspolitika a Kelet-közép-Európai Régióban

A kelet-közép-európai térség uniós államainak népesedés- és családpolitikája kapcsán tartott ma nemzetközi rendezvényt a Nézőpont Intézet.

A rendezvényt dr. Gulyás Gergely, az Országgyűlés törvényalkotásért felelős alelnöke, a Polgári Magyarországért Alapítvány főigazgatója nyitotta meg.

A nemzetközi szakértők előadásaikban rámutattak: a kelet-közép-európai uniós államok közössége egy sajátos térsége az Európai Uniónak. Ezekre az országokra kevésbé jellemző a célirányos bevándorlás, sőt több államot is érintett az elmúlt évtizedben az elvándorlás problémája. Mint mondták: a vizsgált államok népesedéspolitikáját így elsősorban a születésszám növelésére kell alapozni, melynek kiemelt eleme a családpolitika, illetve közvetve az otthonteremtés- és otthonmegtartás is. A népesedéssel összefüggő probléma ugyanakkor részben meghaladja az említett térség kereteit, hiszen a 20. század második fele óta egész Európában komoly gondot okoz a születésszám csökkenése. Az Európai Unió jövője szempontjából ezért különösen fontos, hogy az egyes altérségekben lejátszódó társadalmi változásokkal az uniós intézmények is tisztában legyenek.

A rendezvényen a Nézőpont Intézet két korábbi (idén áprilisban és júliusban készült) közvélemény-kutatását is bemutatták. Az ezer fő telefonos megkérdezésével készített reprezentatív felmérések szerint a teljes felnőtt népesség közel háromnegyede (74 százalék) szerint a magyar kormány helyes döntést hozott azzal, hogy a családpolitikát helyezte a szociálpolitika középpontjába. Tízből kilenc magyar (a megkérdezettek 91 százaléka) ellenezné, ha a népesedési problémákat bevándorlással orvosolnák Magyarországon. A magyarok háromötöde (61 százalék) továbbá pozitívan vélekedik a Családi Otthonteremtési Kedvezményről, az intézkedést csupán a teljes felnőtt népesség negyede (26 százalék) tartja elhibázottnak.

A kutatás Magyarországra vonatkozó eredményeit Lajtai Mátyás, a Nézőpont Intézet elemzője ismertette. A rendezvényen az egyes államok népesedés- és családpolitikája kapcsán külföldi szakértők is előadást tartottak. Konrad Niklewicz, az Instytut Obywatelski igazgatóhelyettese a lengyel; Veres Valér, a Babeș-Bolyai Egyetem egyetemi docense a román; Jakob Bec, az Institut dr. Janeza Evangelista Kreka ügyvezetője a szlovén; Mikuláš Krippel, az Anton Tunega Alapítvány kutatója pedig a szlovák eredményekről beszélt.

A népesedés- és családpolitika kapcsán lebonyolított projekt szakmai támogatói a Wilfried Martens Centre for European Studies, valamint a Polgári Magyarországért Alapítvány voltak.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »