Csáky Pál: Az uniónak reformokra van szüksége

Csáky Pál: Az uniónak reformokra van szüksége

A radikalizmus előretörésével minden bizonnyal bonyolultabb lesz az Európai Parlament – mondta el Csáky Pál Európai Parlamenti képviselő-jelölt a TASR hírügynökségnek.

Csáky Pál ugyan egyetért abban, hogy az Európai Unió nem problémamentes, de a Brüsszelt érintő populista kritikákat elutasítja. Szerinte fontos a megoldások keresése. A hírügynökségnek készített beszélgetés során azt is elmondta, olyan analízis kidolgozását javasolja, amely rámutat arra, mi működik az EU-ban és mi nem. A kompetenciák újbóli elosztását is javasolná, mivel némelyiket nemzeti, illetve regionális szintre utaltatná vissza.

A TASR hírügynökség kérdezte Csáky Pál Európai parlamenti képviselő-jelöltet.

Miben segíthet az Európai Parlament az olyan kis országoknak, mint Szlovákia?

Az Európai Uniónak mi, Szlovákia állampolgárai is részei vagyunk. Ezért számunkra sem mindegy, hogy mi történik itt. Ha a nagyobb országoknak problémái vannak, akkor nekünk is. A mi érdekünk is tehát, hogy minden rendben menjen. Egy nagy család vagyunk, és örülök annak, hogy mi is tagjai vagyunk az Uniónak. Egyéb megfelelő alternatívát nem ismerek.

Hírdetés

Annak ellenére, amit Ön mond, az emberek és a képviselők egy része is azt állítja, hogy az EU folyamatosan parancsolgat nekünk, mintha mi nem tudnánk megoldani a dolgainkat. Hogy látja ezt Ön?

Nem hiszem, hogy az EU-t illető túlzott kritika jogos lenne. Nincs rendben az az állítás sem, miszerint csakis Brüsszel tehet mindenről. Szlovákia ugyanúgy a döntési folyamat részese az Európai Parlamentben és az Európai Bizottságban. A szlovák miniszterelnök és miniszter beleegyezése nélkül nem történhet semmilyen komolyabb döntés. Mi is felelősek vagyunk az EU döntéseiért. A másik oldalon viszont reálisan látom azt is, hogy az Európai Uniónak gondjai is vannak. A gondok ellenére azonban gazdaságilag sokkal erősebb ma az Unió, mint öt éve volt. Politikailag azonban sokkal rosszabbul állunk. Itt a brexit, az Unió állampolgárainak védelmi kérdései, a migráció meg nem oldott problematikája. Az euró ugyan stabil, de Görögország eladósodottsága, az olasz és spanyol költségvetési gondok nincsenek megoldva. Ezekből kiindulva lesz mit tennie az új Európai Parlamentnek.

Ön szerint is vannak gondok az Európai Unióban. Egyetért azzal is, hogy reformokra van szükség?

Egyetértek. Remélem azt is, hogy tényleges megoldásokat lehet majd találni. Ami a migrációs politikát illeti, meg kell erősíteni az Unió belső határait, és olyan projektekre is pénzt kell áldozni, amelyek segítenek a problémák forrásait illető országoknak. Nagyobb összegekről lenne szó, de ez egyfajta adóként értelmezhető, amellyel Afrika és Ázsia problémás területein stabilizálhatnánk a helyzetet. Ami a biztonságot illeti, két javaslat kidolgozásában is részt vettem, amelyek hatékonyabbá teszik a rendőri szervek, a határvédelem és a titkos szolgálatok munkáját. A brexit esetében azonban nem a mi kezünkben van a döntés. Úgy gondolom azonban, hogy a folyamat nem úgy fog lejátszódni, ahogy azt a tervezői elképzelték. Én személy szerint üdvözölném, ha Nagy-Britannia megváltoztatná korábbi döntését, talán egy újabb népszavazást is el tudnék képzelni az ügyben.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »