Csaknem ezer kurdot raboltak el Észak-Szíriában

Mintegy 900 kurd civilt raboltak el az Iszlám Állam terroristái a szíriai Aleppó északi részén az elmúlt hetekben, hogy megtorolják az Egyesült Államok támogatásával bíró arab-kurd Szíriai Demokratikus Erők (SZDE) nevű milícia offenzíváját az IÁ kezén lévő Manbídzs ellen – közölte pénteken az SZDE szóvivője.

Serfan Darvis elmondta: amikor az Iszlám Állam vereséget szenved, mindig a civil lakosságon áll bosszút. Az emberrablásokat három hét leforgása alatt követték el, és röviddel azután vették kezdetüket, hogy az SZDE május 31-én megkezdte Manbídzs ostromát – tette hozzá.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű emigráns civil szervezet szerint a szélsőséges dzsihadisták a Manbídzstól délnyugatra lévő El-Báb város környékéről, az Iszlám Állam ellenőrzése alatt álló falvakban raboltak el embereket, többségükben férfiakat.

A kiterjedt szíriai aktivistahálózattal rendelkező OSDH szerint a foglyul ejtettek közül sokan lövészárkokat ásnak a terroristák területein, másokat fogolytáborokban őriznek. Az SZDE szóvivője hozzátette: minden tizenkét éven felüli fiút és a férfiakat a frontvonalakra vitték, hogy az IÁ állásainak a megerősítésében segítsenek.

A tömeges emberrablás nem új az Iszlám Állam részéről. A szélsőséges dzsihadisták 2014-ben mintegy kétszáz kurd diákot raboltak el Manbídzs közelében, amikor a török határ melletti Kobaniból Aleppó tartomány azonos nevű székhelyére tartottak. Többségüket azóta szabadon engedték. 2015 februárjában több mint kétszáz asszír keresztényt rabolt el az IÁ Haszake tartományban, őket váltságdíj fejében, több csoportban engedték szabadon.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »