Csak úgy repkednek a fővárosi milliárdok Kiss Ambrus felsorolásában

Csak úgy repkednek a fővárosi milliárdok Kiss Ambrus felsorolásában

A főpolgármester-helyettes a jövő évi költségvetés kapcsán bontotta ki a főváros gazdálkodásának részleteit.

Kiss Ambrus, Budapest főpolgármester-helyettese Budapest nehéz pénzügyi helyzetéről beszélt a jövő évi költségvetés kapcsán a Népszavának adott interjújában.

„Már tavaly azt írtam a költségvetésben, hogyha semmi nem változik, akkor veszélybe kerül az önkormányzati közszolgáltatások működtetése. Erre az alapra rakódott rá a háború és az energiaválság. A nyár végén azt mondtam, három lap van az asztalon, ha legalább az egyiket sikerül megjátszani, akkor elkerülhetjük a technikai csődöt.

  • Most ott tartunk, hogy az állami közlekedési normatíva 12 milliárdos lapját már felfordítottuk, hiszen a támogatási szerződést már aláírtuk, de a pénz még nem érkezett meg. A másik két lappal ennyire se jutottunk:
  • a beruházási hitelkérelmet a kormány még nem hagyta jóvá, holott ha megtenné, akkor az aláírt kontraktusok révén rögtön lehívható lenne a 32 milliárd forintos kölcsönből a likviditási szempontból szükséges rész. Ebből valójában már elköltöttünk 14 milliárdot a futó, állami, uniós forrásokkal nem fedezett beruházásokra. Ilyenek például az útfelújítások és szociális intézmények kisebb volumenű korszerűsítési munkái.
  • A BKV 14 milliárdos energiakompenzációs igényére sem érkezett eddig kormányzati válasz.
  • A Lánchíd rekonstrukciójára ígért 6 milliárdos támogatást sem kaptuk még meg. Holott a kormány azt ígérte, hogy a felújítás végén fizetnek. A főváros várhatóan még idén kifizeti két utolsó számla egy részét, de a pénz nincs itt.

Minden reggelemet azzal kezdem, hogy megnézem a főváros folyószámla-egyenlegét, hogy hol tartunk” – mondta Kiss Ambrus.

A friss egyenlegről elmondta, hogy pluszt mutat, de hamarosan megy 22 milliárd a BKV-nak. „A most benyújtott költségvetés arra jó, hogy elindulhassunk, de azt nem látni, meddig jutunk el.”

A 2023-as költségvetés sarokszámairól elmondta:

Hírdetés

  • „A közösségi közlekedés finanszírozására 152 milliárdot terveztünk jövőre. Ez 2019-ben még csak 80 milliárdot vitt el.
  • A hitelek után fizetendő kamatteher 4,4 milliárdról 20 milliárdra nőtt.
  • A város működtetésére az idei tervek alapján 295 milliárdot költünk, jövőre már 381 milliárddal tervezünk. Saját forrásból egyáltalán nem indítunk új beruházást, csak befejezzük a régieket.
  • A Városháza park kivitelezését 2024-re halasztottuk.

Újabb beruházási hitelt nem vennénk fel, csak a tavaly betervezett 32 milliárdot, amelyhez várjuk a kormány engedélyét.”

A villamosáram árának emelkedését mondta a legnagyobb nehézségnek. „A jelenlegi energiaár-sokkot én egyébként blöffnek tartom. A holland gázár tőzsdén tapasztalt kilengéseket semmilyen piaci körülmény nem támasztja alá.”

A fürdőkről elmondta, hogy rentábilisan működnek, felesleges lenne bezárni őket, a szociális intézmények esetében fel se merült a bezárás. A Biodómot illetően lát esélyt arra, hogy az állam átvegye. „Az idén október végéig 382 millió forintot költöttünk erre a használhatatlan építményre, jövőre nem lesz rá pénz.”

Azt mondta Kiss Ambrus,

a kormány „átlépett a Rubiconon azzal, hogy mindenféle valódi indok nélkül közterületeket vett el a fővárostól”.

A jövőről elmondta, hogy 25 milliárd a folyószámla hitelkeretük, ha ennél több hiányozna a kasszából, akkor fizetésképtelenné válna a főváros. „A költségvetést mindenesetre kihoztuk nullára, hiszen mínuszos pénzügyi terv nem készíthető, az már más kérdés, hogy ezt miképpen tudjuk tartani.”

Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »