Csak papíron olcsóbb a lengyel metrópótló?

Csak papíron olcsóbb a lengyel metrópótló?

Csak papíron olcsóbb a lengyel metrópótló busz. Ezt állítja a konkurens magyar buszt gyártó cég vezetője, aki szerint a lengyelek kifutó modellt sóznának a BKV-ra.

A lengyel Solaris alacsony padlós, csuklós buszból 115-öt venne a BKV, darabonként 277 ezer euróért – mai árfolyamon közel 87 millió forintért. A magyar busz, amelyet az evopro csoport gyárt, félkészen is drágább, mint a lengyel. 278 800 eurót kérnek érte. Az összeszerelés további 12 ezer eurójába kerülne a BKV-nak.

A Magyarországon gyártott és összeszerelt buszok árának egy része adó és járulék formájában a magyar költségvetést gyarapítja – mondta a gyártó cég első embere, aki szerint a lengyel konkurencia árajánlata legfeljebb papíron alacsony. „Neki van raktáron, és azt mondja, hogy raktárkisöprés, eladom ennyiért, majd az alkatrész árán visszahozom. Úgy lehet. Tehát indult egy közbeszerzésen, és a túl alacsony árat is, ugye, letilthatják, abba pont még belefértek, mert tudták, hogy mi a határ. Így lehet. Az én tenderemen valószínű a lengyelek 20 százalékkal drágábbak lettek volna, nem is indultak, mert nem tudtak volna jó árat adni” – fogalmazott Mészáros Csaba, az evopro csoport elnök-vezérigazgatója.

A BKV az összeszerelés költségét lealkudná a magyar busz árából. A közlekedési társaság februárban azt javasolta a Fővárosi Közgyűlésnek, hogy 35 magyar buszt vegyen – darabonként 266 ezer euróért. A főpolgármester az ár alapján döntene, Tarlós István múlt héten arra utalt, hogy a lengyel cég lesz a befutó.    
„A jelenleg rendelkezésemre álló adatok alapján – ha csak valami országos érdek nem befolyásolja ezt – a legbiztonságosabb és előzetes számítások szerint a legolcsóbb megoldás, az új buszok vásárlása mellett vagyok kénytelen állást foglalni” – szögezte le a főpolgármester.

A Fővárosi Közgyűlés többszöri halasztás után szerdán dönthet a metrópótló buszok buszbeszerzésről. A 3-as metró felújítása novemberben kezdődhet, és a 2019-es önkormányzati választás előtt érhet véget.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »