Csak orvosi javaslatra vehető fel a koronavírus elleni oltás harmadik adagja

Csak orvosi javaslatra vehető fel a koronavírus elleni oltás harmadik adagja

Az orvos írásos javaslata alapján lehet beadni a Covid-19 elleni vakcina harmadik adagját – figyelmeztetett az egészségügyi minisztérium.

Zuzana Eliášová, a tárca szóvivőjének tájékoztatása szerint a Nemzeti Egészségügyi Információs Központ (NCZI) SMS-üzenetet küld minden olyan betegnek, aki jogosult a harmadik oltásra. „Ezt legkorábban négy héttel a második oltás után lehet beadni az immunhiányos betegeknek” – hangsúlyozta Eliášová.

Hírdetés

Ilyen SMS-t kapnak a kezelés alatt álló daganatos betegek, az őssejt-transzplantáción átesett betegek, illetve a HIV-fertőzöttek.

Az egészségügyi minisztérium rámutatott, hogy az érintettek nagy csoportját olyan betegek alkotják, akiket immunszuppresszív terápiával, azaz az immunrendszer működését elnyomó gyógyszerekkel kezelnek, például az autoimmun betegségben szenvedők.

Az egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint olyan páciensek is kaphatnak értesítést a harmadik oltás beadásának lehetőségéről, akiknél nem jelentkeznek akut egészségi problémák, de olyan kezelést kapnak, ami befolyásolhatja az immunrendszer működését. „Ha a betegnek panaszai vannak, de SMS-t nem kapott az NCZI-től, a harmadik oltást az orvos írásos ajánlása alapján kaphatja meg” – zárta Eliášová.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »