Csak lassan araszolgatunk az 50 százalékos oltottság felé. Hogy lesz ebből őszre kollektív immunitás?

Csak lassan araszolgatunk az 50 százalékos oltottság felé. Hogy lesz ebből őszre kollektív immunitás?

A szerdai magasabb fertőzöttszám már jelzi, Szlovákiában is kezd erőre kapni a koronavírus. Ráadásul a múlt heti pozitív tesztminták mintegy 40 százalékában már a delta variánst mutatták ki. Napnál is világosabb, hogy ahogy egyre több ember tér haza a külföldi nyaralásból, úgy fog egyre inkább nagyobb fejtörést okozni a vírus. Ezért is volna kulcsfontosságú, hogy a következő hetekben a lehető legtöbben megkapják a védőoltást.

Annál is inkább, mert még mindig vannak az országban olyan régiók, ahol még a 30 százlakos oltottságot sem érték el, derül ki a korona.gov.sk portálon lévő július 23-ai adatokból. Ráadásul két magyarok által lakott is van közöttük!

De nézzük kicsit tüzetesebben, hogyan is állunk, mit mutat nekünk az oltottsági térkép, különös tekintettel az általunk lakott régiókra. Ami egyből szembetűnik, hogy a legsötétebb zöldben az ország nyugati fele „pompázik”.

Pozsonyban az emberek 59 százaléka már megkapta a vakcinát, de jól áll a Dunaszerdahelyi és a Szenci járás is, hisz mindkettőben 51 százalékos az oltottság.

A Komáromi, a Galántai és a Vágsellyei járásban pedig bele kellene húzni, mert ezekben még csak a lakosság 43-44 százalékát oltották be. Az élvonalba tartozik még a Nyitrai járás is, a maga 42 százalékos oltottságával, a Lévai és az Érsekújvári járások pedig fej-fej mellett haladnak, 41 százalékos oltottságot produkálva.

A Nagykürtösi és a Losonci járás viszont már világosabb zöldben „tündököl”, az egyikben 33, a másikban csupán 31 százalékos az oltottság.

Még ennél is rosszabb a helyzet a  Rimaszombati járásban, ahol csupán a lakosság 28 százaléka védett. A  Nagyrőcei járás pedig a maga 26 százalékos oltottságával járványügyi szempontból a legaggasztóbb helyzetben lévő járások egyike.

A Rozsnyói járás hozzá képest már „jól teljesít”, hiszen itt  a lakosság 33 százaléka van beoltva, vagyis ugyanannyi, mint a Kassa-vidéki járásban. Kassán az oltottság 42 százalékos. A Tőketerebesi járásban 33, a Nagymihályi járásban pedig 32 százaléknyi lakost oltottak be.

Hírdetés

Ha a Dunaszerdahelyi és a Rimaszombati járást összehasonlítjuk, akkor szembetűnő, 23 százalékos az eltérés az oltottságban. Máris felvetődik a kérdés, mikor lehet ezt behozni? Nos, talán néhány hét alatt sikerülhet, oltóanyag ugyanis már van bőséggel, csak az oltakozási kedv csappant meg az utóbbi időben.

Talán, ha erőteljesebben növekedni kezd az új fertőzöttek száma, az majd ad egy löketet a még vacillálóknak, hogy rászánják magukat az injekcióra.

Nem csak a beoltottak száma lényeges, legalább ennyire fontos, hogy mely korosztályok milyen mértékben szereztek védettséget az elmúlt hónapokban. Erre mutató adatokat a Dáta bez pátosu (Adatok pátosz nélkül) honlapján találtunk.

Eszerint Szlovákiában jelenleg a legvédettebbnek a 70-74 évesek korosztálya számít, az ide tartozók 74,10 százaléka van beoltva.

A 75-79 évesek között ez az arány már csak 65,14. A 80 pluszosok közül, akikről az ember azt gondolná, hogy a legvédtelenebb korosztályként igazán nagy számban vannak beoltva, csak 60,33 százalék kapott vakcinát. A 60 és 69 közöttieknél nagyjából 60 százalékos az oltottság.

Ebből is látszik, hogy még a legidősebb korcsoportok esetében is messze járunk a delta mutáns ellen kívánatos 80 százalékos átoltottságtól.

Nem javítják a statisztikát az 50 és 59 év közöttiek sem, közülük is csupán nagyjából 50 százaléknyi embert oltottak be.

Az ennél fiatalabb korosztályoknál még rosszabbak a mutatók, de az igazsághoz tartozik az is, hogy ők voltak azok, akik a legkésőbb jelentkezhettek oltásra és előfordult, hogy sokat is kellett várniuk rá. A Dunaszerdahelyi járásban egy húszéves sokszor csak két és fél hónap után kapott oltásra hívó sms-t. A 12 évnél idősebb gyermekek oltása pedig csak nemrég indult be Szlovákiában.

A korona.gov.sk adatai szerint még több mint 1 millió ember hiányzik ahhoz, hogy elérjük a 60 százalékos oltottságot, ami reményt adhat arra, hogy ősszel ne bénítsa meg a mindennapi életünket a járvány.

Az idő tehát sürget, bő egy hónap múlva kezdődik az iskola, az lenne a kívánatos, hogy addigra minden diák – az alapiskolák felső tagozatól kezdődően az egyetemekig – védettséget szerezzen. Különben a hagyományos/normális iskolaévről megint csak álmodozhatunk. S ki tudja, hogy mit hoz október és november? Egy biztos, senki sem szeretné, hogy megismétlődjön a tavalyi katasztrófa-forgatókönyv.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »