Csak középfokúval lehet majd felvételizni

Csak középfokúval lehet majd felvételizni

Megváltoztak a felsőoktatási szabályok: 2020-tól csak B2-es, középfokú nyelvvizsgával vagy emelt szintű nyelvi érettségivel lehet felvételizni a hazai egyetemekre. Jelenleg a középiskolák mintegy fele nem tudja felkészíteni a diákokat a középfokú nyelvvizsgára. Az iskolai nyelvoktatás problémáiról tényfeltáró konferenciát rendeztek a fővárosban.

Közben már az iskolapadot koptatják azok a diákok, akik 2020-ban csak akkor felvételizhetnek valamelyik felsőoktatási intézménybe, ha emelt szintű nyelvi érettségivel vagy B2-es, középfokú nyelvvizsgával rendelkeznek.

„Jelenleg azt látjuk, hogy a felvételizők – tehát ez már egy erősen megszűrt réteg – negyvenöt százaléka nem rendelkezik nyelvvizsgával, ebben nem a nyelvvizsga nem léte az igazán problémás, hanem az, hogy tudjuk, hogy ezek a gyerekek nem rendelkeznek nyelvtudással sem. Őket az iskola nem viszi el még a közelébe sem annak a nyelvtudásnak, amelyre szükségük lesz 2020-tól már papírforma szerint is, tegyük hozzá: valójában ma is szükségük lenne” – mondta a Nyelvtudásért Egyesület elnöke, Rozgonyi Zoltán.

Szakértők arra hívják fel a figyelmet, hogy a közoktatásban elég idő jut a nyelvtanulásra. „Szoktak beszélni arról, hogy a heti óraszám alacsony. Ma Magyarországon minimálisan kötelező a heti három óra egy idegen nyelvből, és egy másik idegen nyelvből másik három óra a gimnazistáknak, ez összeadva több mint kilencszáz óra a tizenkét évfolyamra. Ez azt jelenti, óraszámban jó helyen vagyunk, valószínűleg nem ez a probléma, máshol kell keresnünk” – hangsúlyozta a Hír TV-nek nyilatkozó oktatási szakértő, Öveges Enikő.

Az Oktatási Hivatal főosztályvezetője szerint nem olyan rossz a helyzet, európai összehasonlításban például Portugáliával vagyunk egy szinten. „Van egy rossz hír az utca emberének fejében, hogy a magyarok nagyon nem tudnak idegen nyelveket. Szerencsére most két éve van egy olyan kezdeményezés, hogy a hatodikosokat és a nyolcadikosokat az általános iskolában valóban, egy igazi teszten megmérik, hogy a nyelvtudás, amelyről csak pletykák terjengenek, valójában milyen. Azt tapasztaljuk, hogy ez lényegesen jobb, mint amiről a tanárok, a szülők vagy általában a közvélemény tud” – mutatott rá Fazekas Márta.

A szakértők szerint a tanárok hozzáállásán is sok minden múlik, ha a nyelvórák élményszerűek, akkor a diákok is motiváltak, és jobban haladnak a tananyaggal.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »