Csak kérni kellett, és kiadták a zsarolószoftver mesterkódját – a készítők még elnézést is kértek

Csak kérni kellett, és kiadták a zsarolószoftver mesterkódját – a készítők még elnézést is kértek

Elengedték a TeslaCrypt-projektet a zsarolószoftver fejlesztői: kérésre ingyen kiadták az univerzális feloldókulcsot.

„Hallod-e, te török császár, add vissza a gyémánt félkrajcáromat! Tessék, itt van” – szól a vicc, és a hírhedt TeslaCrypt ransomware program fejlesztői éppen így tettek.

A fájlokat zároló malware (rosszindulatú program) több mint egy éve szedte már áldozatait, a pórult jártak eddig vaskos bitcoinokkal fizettek, ha vissza akarták kapni gépük zárolt állományait.

Az első járvány lecsengése után idén márciusban ütötte fel újra fejét a TeslaCrypt, de májusra megint visszaesett az új fertőzöttek száma.

A szakmabeliek szerint a bűnszervezet újított, és a CryptXXX programot kezdte el nagy erőkkel terjeszteni.

Az ESET antivírus egyik szakembere tett egy próbát, és a TeslaCrypt csetoldalán rákérdezett: nem adják-e meg neki ingyen a feloldókulcsot?

Legnagyobb meglepetésére azonnal elküldték, és még elnézést is kértek tőle. Emellett azt is közölték, hogy a „projekt lezárva”.

Egy biztonsági cég azóta már egy feloldó programot is írt, ami segít az informatikában kevésbé járatosaknak kiszabadítani az anyagaikat.

További örömhír, hogy a mesterkód a TeslaCrypt korábbi verziói esetében is működik.

A zsarolóprogram főként az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában és Kanadában aratott, de sok elővigyázatlan olasz és spanyol is megtanulhatta a nevét.

(Híradó – Business Insider)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »