Csak illegálisék meg ne tudják: Japán kutatók bizonyították, sáslevélből készült csónakkal is át lehet szelni a tengert – és még a Frontex se kell hozzá

Csak illegálisék meg ne tudják: Japán kutatók bizonyították, sáslevélből készült csónakkal is át lehet szelni a tengert – és még a Frontex se kell hozzá

Huszonnyolc órás viszontagságos utazás után hétfőn célba értek két, sáslevélből készült csónakkal azok a kutatók, akik azt akarták bizonyítani, hogy harmincezer évvel ezelőtt a mai Tajvanról átjuthattak gyékénycsónakon bevándorló csoportok.

A két, 6 méter hosszú, helyi sásféléből készült csónak 14 főnyi legénysége, köztük a Tokiói Természettudományi Múzeum kutatócsoportjának tagjai vasárnap indultak el az Okinava prefektúrabeli Jonaguni-szigetről a szintén Okinavához tartozó Iriomote szigetére.

A Jonaguni-sziget a Rjúkjú (más néven Nanszei)-szigetcsoport legutolsó tagja, mintegy száz kilométerre fekszik Tajvantól.

Az expedíció azért akarta megtenni a 75 kilométernyi távolságot, hogy igazolják a feltevést, miszerint 30 ezer évvel ezelőtt a mai Tajvanról érkezhettek egykori telepesek Japánba.

Az útvonal érintette a Nanszei-szigeteket, ahol már számos, több mint 30 ezer éves tárgyi leletre bukkantak.

A tudósok szerint az egykori tengeri vándorok erős sáslevelekből fonhatták a csónakjaikat, mivel famegmunkálással kapcsolatos eszközöket nem találtak a feltárásokon.

A két csónak helyi idő szerint hétfőn délelőtt érkezett célba.

Az erős hullámzás miatt egy rövid időre fel kellett függeszteni az utazást: egy kísérőhajó vontatókötélre vette a két csónakot vasárnap éjjel.

Az út végül 28 óráig tartott.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »