Csak egy pénztárgép jó a NAV-nak

Csak egy pénztárgép jó a NAV-nak

Egyelőre egyetlen online pénztárgépet lehet megvásárolni állami támogatással, december végéig minden arra kötelezettnek be kell szereznie, különben elszalasztják az 50 ezer forintos segítséget. A korábban szintén gépvásárlásra kötelezett masszőröket még senki nem értesítette az újdonságokról.

„Még mindig nem közölt velünk a tárca semmilyen részletet. Nem tudjuk, miként kell majd állami támogatást igényelni, vagy pontosan kitől kell a gépet rendelni – ha kell egyáltalán. Pedig a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) korábban azt ígérte, az elsők között fogja tájékoztatni az ágazatot, mert rengeteg kérdésünk volt” – mondta lapunknak Podhorszky Tibor, a Masszőrök Egyesületének elnöke. Korábban a masszőröket is az online pénztárgép bevezetésére kötelezett vállalkozói körbe sorolták, később viszont felvetődött, hogy talán mégsem kell ilyen berendezést használniuk. Podhorszky Tibor elmondta, korábban ígéretet kaptak a tárcától arra is, hogy átgondolják, az elektronikus számla majd kiváltja az online gépeket. Erről azonban továbbra sem kaptak informá­ciót, csak a sajtóból tájékozódnak.

A Világgazdaság közlése szerint megszületett a tárca döntése az új, kötelező online pénztárgépekről, de egyelőre csak az LA Pénztárgép Kft. kasszáit lehet megvásárolni támogatással. Mint írják, a szaktárca állami támogatást kínál a gépek beszerzésére abban az esetben, ha ezt januárig megteszik az arra kötelezettek. A segítség annyit jelent majd, hogy – típustól függően – a gép árának 40–55 százalékát is kifizeti a költségvetés, de csak akkor, ha az mindenben megfelel az új előírásoknak.

Várkonyi Gábor, az LA Pénztárgép ügyvezetője nem számít arra, hogy a piacon végig egyeduralkodók maradnak. Az előírások szerint januárig minden online pénztárgép alkalmazására újonnan kötelezett szolgáltatónak vásárolnia kell egy adóhivatalhoz bekötött gépet. Hordozható gép esetén kell benne lennie GPS-nek, a normál gépnek képesnek kell lennie a megszemélyesítésre, azaz továbbadhatónak kell lennie. Az LA Pénztárgép Kft. közölte, az új rendeletnek megfelelő szoftvert minden felhasználó térítésmentesen kapja meg.

– Jó hír, hogy viszonylag idejében megjelent egy olyan eszköz, amelyet már elfogad a NAV, de néhány technikai részletet még tisztáznunk kell jövő héten a tárcával. Ezzel a géppel ugyanis nem lehet olyan bizonylatot adni, amely fogyasztóvédelmi szempontból megfelel az utasnak, ezért változtatni kell bizonyos számviteli szabályokon is – mondta lapunknak az Országos Taxisszövetség elnöke. Metál Zoltán hozzátette, ha ezeket az apró, de nem jelentéktelen részleteket sikerül mielőbb tisztázni az NGM szakembereivel, akkor a kamarák és az érdekképviseletek is bátrabban veszik majd ki a részüket a szélesebb körű tájékoztatásból, és a kollégák is elkezdik megvásárolni a gépeket.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 10. 15.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »