Csak azért is lesz hun múzeum Kunszentmiklóson…

A Kína területén található Belső-Mongóliai Hun Múzeum párját hozzák létre Kunszentmiklóson. A világ második ilyen jellegű kulturális intézményét a Virágh-kúria épületében alakítják majd ki – adta hírül a baon.hu. Tavasszal a téma hazai szakértői – dr Obrusánszky Borbála és Aradi Éva indiológus – is előadást tartanak Kunszentmiklóson.

A magyarországi hun múzeum kunszentmiklósi megalapításának ötletét Horváth Ferencné, a Kőrösi Csoma Sándor Shambala Emlékpark és Élőközösségi Központ Alapítvány alapítója vetette fel az illetékeseknek. A kunszentmiklósi születésű ötletgazda a múzeum helyszínéül először Keszthelyre gondolt, végül azonban – anyagi megfontolások miatt – szülővárosa polgármesterével egyezett meg a nagyszabású projektről.

Az előkészítő munka részeként a város polgárainak tájékoztatására rendszeres programokkal igyekeznek népszerűsíteni a hun és honfoglaló őseink életmódját. Havonta egy-egy meghívott szakember előadó révén ismerkedhetnek meg az érdeklődők a témákkal – írta a Sokszínü Vidék.

Az első előadást Mongólia magyarországi nagykövete tartotta, második alkalommal január 25-én, pénteken a nepáliak életébe nyerhetnek majd betekintést a résztvevők.

Hírdetés

Tavasszal a téma hazai szakértői – dr Obrusánszky Borbála és Aradi Éva indiológus – is előadást tartanak Kunszentmiklóson.

A tervezett kunszentmiklósi múzeum kiállítási anyagának egy része jelenleg Ózdon tekinthető meg, a többit is hamarosan beszerzik kiváló nemzetközi kapcsolataiknak köszönhetően– hangsúlyozta Horváth Ferencné.

A Belső-Mongóliai Hun Múzeumot 2017-ben avatták fel a kínai tartomány központjában, Hohhot városában. Az ázsiai helyszínen a kelet- és közép-ázsiai nomád népekhez kapcsolódó régészeti leletek és tárgyak találhatóak, többségük az ázsiai hunokként ismert hsziungnu nép birodalmának idejéből.

A Virágh-kúria épületének felújítására korábban a helyi önkormányzat 60 millió forint támogatást nyert a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program pályázatán. Amennyiben sikerül összeegyeztetni az önkormányzat és az alapítvány elképzeléseit, akkor ebben az évben megnyithatja kapuját Kunszentmiklóson a világ második hun múzeuma. – tájékoztatta a portált Lesi Árpád polgármester.


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »