Csak az adózók fele ajánlja fel egy százalékát

A személyi jövedelemadót (szja) fizető mintegy négy és fél millió állampolgárnak nagyjából csak a fele ajánlja fel adójának egy százalékát, pedig ez a pénz leggyakrabban a rászorulók támogatását, a gyermekek fejlődését, gyógyítását és állatmenhelyek működését szolgálja – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) keddi közleménye.

Aki személyijövedelemadó-bevallást nyújt be, egyúttal rendelkezhet arról, hogy adójának 1 százalékával támogat egy civil szervezetet, illetve a másik 1 százalékával egy egyházat vagy a Nemzeti Tehetség Programot. Az szja 1+1 százalékáról idén is, csakúgy mint az elmúlt években, május 20-áig lehet rendelkezni, szja-bevallási formától függetlenül.

A felajánlás legegyszerűbb és leggyorsabb módja ügyfélkapun át elektronikusan eljuttatni a rendelkező nyilatkozatot a NAV-hoz. A NAV honlapján valamennyi támogatható szervezet, annak adószáma, illetve technikai száma is megtalálható. Felajánlásokat kizárólag a listán szereplők kaphatnak, vagyis azok a szervezetek, amelyek szeptemberig regisztráltak a NAV-nál, és megfelelnek a támogatás feltételeinek.

Azok az adóforintok, amelyekről nem rendelkeznek az adózók, a költségvetésben maradnak – figyelmeztet közleményében az adóhatóság.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »