Csak a szokásos év végi pénzhiány jellemzi az egészségügyet

Csak a szokásos év végi pénzhiány jellemzi az egészségügyet

Mindössze költségvetés-kiegészítéssel lehet biztosítani az egészségügyi rendszer megfelelő működését.
Újabb összegeket kell kiutalnia a kormánynak az egészségügy számára a költségvetés-kiigazítás során, az érintettek egybehangzó véleménye ugyanis az, hogy

nem áll annyi pénz a rendelkezésre, amennyi biztosítaná év végéig az országos programok lebonyolítását, illetve az egészségügyben dolgozók fizetését.

A hiány azt követően vált a csütörtöki nap központi témájává, hogy Ludovic Orban kormányfő és Victor Costache egészségügyi miniszter sajtótájékoztatójukon bejelentették: nincs elég pénz az idei év végéig sem a fizetésekre, sem az egészségügyi programokra. Raluca Turcan kormányfőhelyettes közben jelezte,

az egységes egészségügyi alap 3 milliárd lej hiánnyal zárta a harmadik negyedévet.

Ludovic Orban ugyanakkor arról is beszélt, a költségvetés-kiigazításhoz felmérik a szükségleteket. Costache pedig leszögezte, prioritást fognak élvezni a sürgősségi programok.

Hírdetés

Azonnal reagált az elhangzottakra Sorina Pintea volt egészségügyi miniszter, aki szerint semmiképp sincs ok pánikkeltésre. „Állandóan kongatják a vészharangot, de ahogyan mindig mondtam, az egészségügyi rendszer költségvetése becsléseken alapszik, mivel nem lehet előre tudni, hány páciens vesz részt a programokban, nem lehet tudni, hány új kezelés érkezik.

– jelentette ki Pintea az Antena 3 hírcsatorna műsorában.

És úgy tűnik, a páciensek és az egészségügyi szakszervezet is megszokta már, hogy minden évben ez a forgatókönyv, hiába Orban vészjósló bejelentése, nem keltett aggodalmat, az érintettek egyaránt bizakodóan nyilatkoztak, hisznek abban, hogy az egészségügyi minisztérium büdzséjét kiegészítik.
Viorel Huşanu, a Sanitas bukaresti szervezetének elnöke a Mediafax hírügynökség megkeresésére leszögezte: mindössze politikai nyilatkozat Ludovic Orban kormányfő részéről, hogy nem elég a pénz az egészségügyi programokra és bérekre, találnak majd erőforrásokat. Hozzátette: az elmúlt években a november–december időszakban minden kormány azt mondta, hogy nincs pénz, aztán megtalálták a szükséges erőforrásokat. „Amúgy egyetlen kórház sem panaszkodott, legalábbis Bukarestben, hogy nincs pénze.

– jegyezte meg Hușanu.

Vasile Barbu, a Pácineseket Védő Egyesület elnöke is azt mondta, tudta, hogy hiány van az egységes egészségügyi alapban és az országos programok terén, de bízik a költségvetés-kiigazításban. „Súlyos problémák vannak a finanszírozás biztosítása terén” – fogalmazott Barbu, akinek amúgy meggyőződése, hogy végül a kormány megtalálja a megoldást a helyzet rendezésére.

„Mi azt szeretnénk, ha jobban kezelnék a kiutalásokat, mivel a most keletkezett hiány annak is betudható, hogy az összeget alapos elemzés nélkül határozták meg. Másrészt nem is kezelték jól a pénzek egy részét, tudjuk, hogy pazaroltak programokra, jobban is lehetett volna kezelni. Tudták startból, hogy deficit lesz” – fejtette ki a páciensek egyesületének elnöke.

Ugyanakkor nem sokkal azután, hogy elindult a nyilatko­zatlavina, sajtóértesülések szerint épp az egészségügy finanszírozása témájában hívta a Cot­roceni-palotába Klaus Johan­nis államfő Ludovic Orban miniszterelnököt és Florin Cîțut, a pénzügyi tárca vezetőjét. A kormányfő az egyeztetés után mindössze annyit mondott, hogy közpénzügyekről és az uniós biztosról beszélgettek, részleteket viszont nem árult el.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »