Csak a rendeletek betartásával menthetők meg a nagy sertéstenyészetek

Csak az állategészségügyi rendeletek alapos, 100 százalékos betartásával óvhatók meg a nagy szlovákiai sertéstenyészetek az afrikai sertéspestis behurcolásától.

Ez utóbbiak 38 százalékos élelmiszer-önellátást garantálnak a sertéshústermelés terén. Minderről Emil Macho, a Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara (SPPK) elnöke tájékoztatott.

Hírdetés

Úgy véli, évekbe telne, mire helyreállna az élelmiszeripar teljesítménye. Az SPPK ezért felszólította a szlovákiai üzemi tenyészetek vezetőit, hogy a jelenlegi helyzetben naponta ellenőrizzék, hogy minden dolgozójuk teljes mértékben betartja-e az állategészségügyi előírásokat.

Macho a kisebb tenyésztőket arra figyelmeztette, hogy a veszélyeztetett területeken maximális mértékben tartsák be az állatorvosok utasításait és a higiéniai előírásokat. Óva intette a lakosokat attól is, hogy be nem jegyzett tenyésztőktől vásároljanak elválasztott malacokat, illetve hogy olyan közös vadászatokat rendezzenek, amelyeken magyarországi és szlovákiai vadászok vennének részt.

A tenyésztőknek csak tanúsítvánnyal rendelkező takarmány vásárlását javasolja.


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »