Csak a „nemzetek Európája” az egyedüli elfogadható koncepció

Csak a „nemzetek Európája” az egyedüli elfogadható koncepció

Az illiberális magyar állam kezelésével kapcsolatos uniós vita a következő hónapokban óhatatlanul összefonódik majd az EU jövőjéről folyó általános diskurzussal. Ennek a fő kérdése az, hogy az unió egy föderáció, az Európai Egyesült Államok felé mozduljon el, vagy szorítsa be magát a nemzetállami korlátok közé – írja a HVG.

Az újraválasztott magyar kormány álláspontja ebben a vitában egyértelmű: Orbán Viktor régi-új miniszterelnök az április 8-i választást követő győzelmi beszédében is fontosnak tartotta egyértelműsíteni, hogy a „nemzetek Európája” víziót támogatja a föderális berendezkedéssel szemben. Ez az országok együttműködését kizárólag kormányközi keretekben képzeli el, amelyben nincs helye olyan nemzetek feletti döntéshozó testületeknek, mint az Európai Parlament.

Hírdetés

Az EP elleni háború is feléledhet a következő időszakban, hiszen a testület mindössze néhány nappal a választások után mutatta be az állampolgári jogi szakbizottság jelentését a jogállamiság magyarországi állapotáról. A Judith Sargentini holland képviselő által összeállított dokumentum ráadásul éles bírálatokat fogalmaz meg a kormánnyal szemben.

HVG


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »