Csak 3 oltással lesz érvényes az oltási igazolvány február 15-től – a nap hírei

Csak 3 oltással lesz érvényes az oltási igazolvány február 15-től – a nap hírei

Leadták a népszavazási kezdeményezésükhöz összegyűlt aláírásgyűjtő íveket az ellenzéki pártok. Kiírták a tendert a városligeti Kós Károly sétány átépítésére.

Hivatalossá vált, hogy február 15-től oltási igazolvánnyá alakul a védettségi igazolvány. Megjelent az erről szóló kormányrendelet a Magyar Közlönyben. Az igazolvány a második oltást követően hat hónapig lesz érvényes, ezután főszabály szerint csak a megerősítő harmadik oltás után hosszabbítják meg. 18 éven aluliaknál két oltás elegendő az érvényességhez.

Az elmúlt 24 órában 15.957 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, ami újabb rekord. 65-en haltak meg a kór szövődményeiben. 2.674 beteget ápolnak kórházban, közülük 201-en vannak lélegeztetőgépen. 167 és fél ezerre nőtt az aktív fertőzöttek száma.

Február 15-től csak az a 18 éven felüli magyar minősül oltottnak, aki a 3. oltást is megkapta vagy a második oltás felvétele óta nem telt el 6 hónap – mondta a miniszterelnök. Orbán Viktor a Kossuth rádióban hangsúlyozta: nem igaz, hogy gyenge lenne a védekezés vagy az egészségügy és nincs rosszul megszervezve az oltás sem. Hozzátette: személyes meggyőződése, hogy Magyarországnak államilag tulajdonolt és felügyelt egészségügyi rendszerre van szüksége. A miniszterelnök kitért arra is, hogy rendkívüli helyzetben rendkívüli intézkedésekkel kell megvédeni a magyarokat. Orbán Viktor elmondta: a Magyarország előre megy, nem hátra jelmondatot azért választotta a kormány, mert ez az emberek eligazodásához nyújt segítséget.

Az ország első államilag finanszírozott, kórházon belül kialakított túlnyomásos oxigénkamrája épül az esztergomi Vaszary Kolos Kórházban. A beruházás költsége 650 millió forint. Ez a terápia Szén-monoxid-mérgezés, súlyos fertőzések vagy légembólia esetén életmentő, de használják például a nem gyógyuló sebek kezelésére is a cukorbetegek és az érbetegek esetében.

Az elmúlt évben több mint 5.101 milliárd forintos hiánnyal zárt a központi költségvetés – közölte a Pénzügyminisztérium. Az előzetes adatokat megerősítve a tárca hangsúlyozta: a költségvetés maradéktalanul biztosította a gazdaság újraindításához és a járvány elleni védekezéshez szükséges forrásokat.

Hírdetés

Leadták a népszavazási kezdeményezésükhöz összegyűlt aláírásgyűjtő íveket az ellenzéki pártok. A Fudan Egyetemről és az álláskeresési járadékról szóló kérdésekhez egyenként 235 ezer aláírás gyűlt össze. A referendumot Karácsony Gergely főpolgármester kezdeményezte, eredetileg 5 kérdéssel, de abból kettőt hagyott jóvá a Nemzeti Választási Bizottság. A Nemzeti Választási Iroda megkezdte az ívek ellenőrzését, amelyre 60 nap áll rendelkezésre.

Megkezdődött a 2019 májusi dunai hajóbaleset károsultjainak kártérítési pere. A 78 felperes – túlélők és az áldozatok családjai -, összesen több mint 4 milliárd forint sérelemdíjat vár a két hajózási társaságtól, a Hableányt üzemeltető Panoráma Decktől és a szállodahajót üzemletető Viking Cruisestól.

Kiírta a tendert a Kós Károly sétány átépítésének terveire a Városliget Zrt. Ennek eredményeként a mai aszfaltozott autóút helyett valódi parki sétánnyá alakítják vissza a Városligetet kettévágó főtengelyt – írta Vitézy Dávid a Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatója közösségi oldalán.

Új Solaris-Skoda járművekkel bővül jövőre Budapesten a trolihálózat. Emellett befejeződött a Baross utcai trolifelsővezeték-hálózat korszerűsítése. A BKK közleménye szerint a Baross utca–Szabó Ervin tér–Üllői út–Kálvin tér útvonalon használaton kívüli troli-felsővezetéket ismét a hálózatba kötötték. A munkával a határidő előtt öt nappal készültek el a kivitelező szakemberei.

A jövő héten írásban is válaszol az Egyesült Államok az orosz biztonsági javaslatokra. Erre az amerikai külügyminiszter tett ígéretet az orosz hivatali partnerének kérésére a genfi találkozó után. Szergej Lavrov ismét kijelentette: Oroszország nem fenyegeti Ukrajnát. Antony Blinkennel megállapodott abban, hogy továbbra is külügyminiszteri szinten tárgyalnak, az orosz és amerikai elnök találkozója még korai volna.

Ma rosszabb hely a világ, mint 5 évvel ezelőtt – jelentette ki az ENSZ főtitkára. António Guterres a koronavírus-járványt, az éghajlatváltozást és a világszerte fellángoló válságokat emelte ki. Azt mondta: főtitkárként nincs tényleges hatalma, de minden erejével azon dolgozik, hogy közvetítsen a konfliktusokban és egyezségeket hozzon tető alá.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »