Csáb, ahol a példaértékű fejlesztési sikerek születnek

Csáb, ahol a példaértékű fejlesztési sikerek születnek

A Nagykürtösi járás egyik legnagyobb településén jelentős fejlesztések történtek az elmúlt hónapokban. A ravatalozó, a posta és az községi hivatal gazdasági épülete is megújult, fokozatosan fejlesztik a helyi alapiskolát, művészi kivitelezésű autóbusz-állomással gazdagodtak. Mindamellett a csatornázás terén a térségben szinte egyedülálló sikereket könyvelhetnek el.

A környezetére mindig is odafigyelő település zömmel önerőből fedezte az elmúlt időszak legjelentősebb fejlesztéseit.

Legutóbb a ravatalozó felújítása zárult le. A mintegy ezer lakosú községet immár második választási időszakban vezető Tóth Henrik a Felvidék.ma megkeresésére elmondta: egy korábbi időszakban megvalósult a halottasház belső felújítása. A külső homlokzat szintén részben megszépült, az utóbbi hetekben ezeket a munkálatot folytatták.

Mint megtudtuk, megújult a tetőszerkezet, s a terem mennyezete is. Mindamellett a külső falak is megszépültek, a csatornahálózattal egyetemben. Ugyanakkor akadálymentesítették az épületet. A ravatalozó környezete is megújult. Az idei munkálatokat a község önerőből fedezte, összesen mintegy 37 ezer euróból.

A községházától száz méterre található az önkormányzat tulajdonában lévő legöregebb épület. Ebben kapott helyet postahivatal, valamint a község gazdasági raktára és udvara található itt. Idén új kerítéssel látták el a gazdasági udvart. A betonkerítés eltolható kapuzattal gazdagodott.

A kerítés előtt parkolási lehetőséget alakítottak ki a posta ügyfelei számára. A Szlovák Postának bérbe adott termek is rekonstrukción estek át.

– magyarázta a polgármester. A helyi postahivatal szolgáltatásait a csábiak mellett a környező települések is igénybe veszik.

 

Hírdetés

Ez a fejlesztés is önerőből valósult meg. A külső munkálatok 17 500 eurót emésztettek fel, a belső munkálatok pedig 10 500 euróba kerültek. Az épületkomplexum tetőszerkezetét teljes egészében lecserélték. Ez további 70 ezer euróba került. Az épület udvarán két kisebb épületet húztak fel. Ezen az udvaron találhatóak a község munkagépei, valamint a szelektált szemétgyűjtés is itt folyik.

A falu parkja is fokozatosan szépül. Új növényzettel gazdagodott a térség. Mindez javarészt a község önkénteseinek keze munkáját dicséri.

A falu központi buszmegállója egyedi kivitelezésű. Az új buszmegállót idén nyáron adták át.

A 28 ezer eurós beruházás szintén saját erőből valósult meg.

Mint Tóth Henrik elmondta: a buszmegálló tőszomszédságában várhatóan már jövőre elkezdik a borászati célokat szolgáló többfunkciós épület építését. A mintegy kétmilliós építkezés jelenleg a járás egyik legnagyobb beruházása – egészítette ki.

Az önkormányzat fenntartója egy közös igazgatás alatt működő alapiskolának. Itt is folyamatos a fejlesztés. Állami támogatásból történt a konyhai eszközbeszerzés, emellett az iskolakonyha komplex felújítása is megvalósult. A folyosók nagy része új linóleumot kapott.

A beruházásoknak ezzel nincs vége. November elejei hír, hogy a szakminisztérium 400 ezer euróval támogatja a korábban megkezdett szennyvízhálózat építésének a folytatását.

Várhatóan jövő nyáron kiépül a rendszer, s a csábi háztartások rákapcsolódhatnak a faluban lévő tisztítóállomásra.

Mint láthatjuk, kis lépések is jelentős minőségi változást hozhatnak egy falu életében. Mindehhez megfelelő vezetés és szemléletmód szükségeltetik.

(Pásztor Péter/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »