Coronat, non coronat

A vasárnapi hódmezővásárhelyi választással bebizonyosodott, hogy a kormány elküldhető. A szekértábor-logikát félre kell tenni, 106 Márki-Zay Péterre van szükség, akik ugyanúgy fel tudják rázni a különböző pártokkal szimpatizáló szavazókat.

Fekete-Győr András: 106 Márki-Zay Péterre van szükség – a Momentum a Jobbikot is bevállalná a győzelemhez

****************************************************************************

(…) Ugyanis a pesti sajtó (beleértve paradox módon a békemenetes orbánistát is) meg benyomásom szerint az ellenzéki közvélemény mintha eldöntötte volna, hogy teljesen mindegy, hogy kire szavazunk a pártnak látszó, Fidesz-KDNP-nek föltüntetett tárggyal szemben, csak veszítsen Orbán Viktor.

Következésképpen ugyanott tartunk, mintha nem lennének választások: az egységes ellenzék másik, úgyszintén szubtotalitárius utópiája szintúgy megfoszt bennünket preferenciáink kifejezésétől és a véleménypluralizmustól, mintha csak az Echo TV és a 888.hu lenne elérhető szép kis hazánkban.

Tudom, tudom – csak most az egyszer. De én csak erről az egy alkalomról beszélek.

Ez a sok demokrata épp most nullázza ki önmagát és híveit a szabad választás lehetőségéből. Jobboldaliak voksolnak baloldaliakra, szocialisták jobboldaliakra, fajvédők píszí zöldekre, csak azért, hogy Orbán úr veszítsen vagy meggyöngüljön politikailag.(…)

Ennek az az ára, hogy föladjuk a szabad választás princípiumát. (…)

TGM:  Hódmező… mi van? Parlamenti kreténizmus

************************************************************************

Félfüllel már hallom fölharsanni a kórust, ezért gyorsan szögezzük le: Hódmezővásárhely NEM az összefogás modellje, hanem a visszahúzódásé. Tévedés azt hinni, hogy egy ellenzéki megállapodás egy csapásra megbuktatja a NER-t, bár kétségtelenül lendíthet az ügyön.(…)

Másfelől fölvetődik a kérdés, hogy Vásárhely után változtat-e a Fidesz, és ha igen, akkor mit. Azaz mivel fog kampányolni a hátralévő bő egy hónapban. Nos, pont ezzel. Annak rémével, hogy milyen kormányzást lehet várni egy Mesterházy Attilától Duró Dóráig, Ungár Pétertől Vadai Ágnesig terjedő személyegyüttestől. A Jobbik híveit nem lehet elbizonytalanítani egy Vona-kormánnyal, az MSZP/DK követőit egy Karácsony-, míg az elempéseket egy Szél-kabinettel való riogatással. De az összeset meg lehet ingatni ennek a vegyesfelvágottnak a fölmutatásával, és lássuk be: a Fidesznek még igaza is lenne. Egy így létrejövő kormány katasztrófához és nem mellesleg a Nemzeti Együttműködés Rendszere megigazulásához vezetne.

A kormányváltás nemhogy nem valószínű, de nem is kívánatos most. Értelmes célokat azonban ki lehet tűzni. Szerényen azt tanácsolnám az ellenzéki politikusoknak és szavazóknak, hogy április 8-ra ne mint sorsdöntő ütközetre, hanem mint egy folyamat egyik állomására tekintsenek. (…)

Hont András: Akkor mondok mást…

Hont András: Akkor mondok mást…

Hont András: Akkor mondok mást…


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »