Cooper ügynök visszatér Twin Peaksbe

Cooper ügynök visszatér Twin Peaksbe

David Nevins, a sorozatot gyártó Showtime elnöke hétfőn jelentette be, május 21-én tér vissza a képernyőre David Lynch kultikus sorozata, a Twin Peaks, amely bő negyedszázada megváltoztatta a televíziózás történetét. Összesen tizennyolc órányi új rész készült, amely Nevins szerint Lynch „tiszta heroinvíziója” lett. Az elnök elmondta, alig várja, hogy bemutassák az új részeket, amelyekkel végleg le is zárul a Twin Peaks, vagyis senki ne számítson újabb évadokra.

David Lynch a nyolcvanas évek végén egy Marilyn Monroe életéről szóló film készítésekor találkozott a forgatókönyvíró Mark Frosttal. A filmből nem lett semmi, ám a páros folytatta a közös munkát, és megalkották a Twin Peaks univerzumát. A sorozatban az amerikai kisvárosok igazi arcát, a hollywoodi mosolyok mesterséges csillogásán túli sötétséget akarták a képernyőre vinni, ahogy azt Lynch 1986-os mesterművében, a Kék bársonyban is láthattuk. A Twin Peaks egy bűnügyi nyomozás feszültségét a szappanoperák paródiájával és a rendező korábbi filmjeinek misztikumával keverte.

A történet az északnyugat-amerikai Twin Peaksben játszódik, és a kisváros szeme fénye, Laura Palmer (Sheryl Lee) meggyilkolása körül forog. A fiatal lány halála felkavarja a közösséget, amelyről szép lassan kiderül, közel sem olyan idilli, mint ahogy az elsőre látszott. A Cooper FBI-ügynök (Kyle MacLachlan) vezette nyomozás nem vezet eredményre, a rejtélyek sokasodnak, Laura Palmer gyilkosának kiléte pedig egyre jelentéktelenebbé válik.

A sorozat 1990-ben bemutatott első évada hatalmas sikert aratott és alapjaiban változtatta meg a tévés produkciókról kialakult képet. Világossá vált, már nem csak a moziban lehet igazán maradandót alkotni. A második évadtól azonban zuhanni kezdett a nézettség, így a gyártó ABC ragaszkodott hozzá, hogy Lynchék leplezzék le végre a gyilkost. Ezzel tönkre is tették a szériát, amelyet 1991-ben a második évaddal lezártak.

A Showtime 2014-ben jelentette be, hogy a történet folytatódik. Némi huzavona után 2015 őszén el is kezdődött a forgatás. Ekkor még úgy volt, 2016-ban képernyőre tűzik a sorozatot, ám végül idénre csúsztatták a premiert.

A folytatásról menet közben sok mindent elárultak az alkotók. Kiderült, hogy az eredeti szereplőgárdából többtucatnyian visszatérnek, így Kyle MacLachlan, Sheryl Lee, az Audryt alakító Sherilyn Fenn, a James Hurleyt játszó James Marshall vagy a Shelly szerepében látható Madchen Amick is. Új szereplőként érkezik mások mellett Monica Bellucci, Richard Chamberlain, Jim Belushi, Laura Dern, Amanda Seyfried, Tim Roth és Naomi Watts is.

David Lynch korábban elmondta, minden részt ő maga rendezett, a tizennyolc órányi anyagot úgy készítették el, mint egyetlen hosszú filmet, a lezárás ennek köszönhetően valódi lezárás lesz, nem folytatják a misztikus sorozatot. A történetről Mark Frost tavaly megjelent könyvéből (Twin Peaks titkos története) derült ki néhány részlet. Eszerint a sztori 25 évvel az eredeti lezárását követően folytatódik. Az FBI egy doboznyi aktát kap a Twin Peaks-i nyomozásról. Az ügyre egy női nyomozót állítanak, aki a doboz feladója mellett a rejtélyes körülmények között eltűnt Cooper ügynököt is igyekszik megtalálni. David Nevins annyit tett hozzá a sztorihoz, hogy az Cooper Odüsszeiája lesz – vissza Twin Peaksbe.

A sorozat kétórás dupla epizóddal indul a Showtime csatornáján május 21-én, a magyarországi premierről egyelőre nincs információ.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017. 01. 11.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »