Comenius Egyetem: Elhatárolódunk a csütörtöki nyilatkozatunk politikai értelmezésétől

Comenius Egyetem: Elhatárolódunk a csütörtöki nyilatkozatunk politikai értelmezésétől

A felsőoktatási intézményeknek függetleneknek kell lennie a politikától. A pozsonyi Comenius Egyetem (UK) elhatárolódik az Andrej Danko (SNS) parlamentelnök doktori disszertációjával kapcsolatban közzétett csütörtöki (január 17.) nyilatkozatának politikai értelmezésétől.

„A pozsonyi Comenius Egyetem a csütörtöki nyilatkozatával semmilyen módon nem kívánt bekapcsolódni a belpolitikai vitákba, és elhatárolódik azoktól az értelmezésektől, amelyek ilyen szándékot látnak a nyilatkozatban” – közölte az egyetem. Az egyetem arra kéri a társadalmat, hogy tartsa tiszteletben a felsőoktatási intézmények politikamentességét.

Hírdetés

Az egyetem a csütörtökön közzétett nyilatkozatával a plágiumvizsgáló bizottság megállapításaira reagált. A nyilatkozatból az derült ki, hogy Danko a doktori értekezésének az írása során nem tartotta be azokat az alapvető etikai szabályokat, amelyek az egyetemeken már több száz éve érvényben vannak. A Bél Mátyás Egyetem (UMB) Egyetemi Szenátusának (AS) plágiumvizsgáló bizottsága január 11-én megállapította, hogy az a doktori értekezés, amellyel a sajtó foglalkozik, „tartalmaz olyan részeket, amelyek a forrásirodalomhoz képest enyhén meg vannak változtatva, a legtöbb rész azonban nagymértékben egyezik a forrásirodalommal, helyenként pedig őrzi az eredeti források fejezeteinek a tagolódását”.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »