CoFoE: szükséges az egészségügyi unió kiterjesztése

CoFoE: szükséges az egészségügyi unió kiterjesztése

Az Európai Bizottság tisztában van azzal, hogy az egészségügynek kell lennie az Európai Unió egyik prioritásának – mondta a TASR TV műsorában Mária Brozmanová, Szlovákia brüsszeli állandó képviseletének munkatársa, Martin Smatana egészségügyi elemző és Peter Pažitný egészségügyi szakértő.

Az EU jövőjével kapcsolatban kiemelték az egészségügyi unió kiterjesztésének szükségességét. Ez a kérdés az Európa jövőjéről szóló konferencia (CoFoE) témái között is szerepel.

„Az Európai Egészségügyi Unió csomagjának része például az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központról (ECDC) szóló rendelet felülvizsgálata is. Az elképzelés az volt, hogy megerősítsük az ECDC hatáskörét, hogy jobban figyelemmel kísérhesse a helyzetet az EU tagállamaiban, eredményesebben együttműködhessen az Egészségügyi Világszervezettel (WHO) és a harmadik országokkal is” – magyarázta Maria Brozmanová, az állandó képviselet egészségügyért felelős munkatársa.

„Nem utolsósorban ez egy határokon átnyúló egészségügyi veszélyekről szóló rendelet, amely lehetővé teszi a vészhelyzet uniós szintű kihirdetését, valamint egy uniós készültségi terv kidolgozását, amely kiegészíti az egészségügyi vészhelyzetben alkalmazandó nemzeti cselekvési terveket” – mondta Brozmanová.

Peter Pažitný egészségügyi szakértő rámutatott, hogy az EU tagállamaiban rendkívül eltérő a járványkezelés szintje. Szerinte a világjárvány nemcsak a COVID-betegség kezeléséről szól. „Kiderült, hogy a COVID-19 járványt azok az országok kezelik jól, amelyek általában véve is nagyon jól kezelik a krónikus betegségekkel járó helyzeteket. A COVID-19 elsősorban a krónikus betegekre, a gyenge immunrendszerű emberekre veszélyes” – mondta Pažitný.

Hírdetés

Martin Smatana egészségügyi elemző emlékeztetett, hogy az uniónak nincs közvetlen hatásköre az egészségügy területén, de véleménye szerint még így is a lehető legtöbbet hozta ki a helyzetéből.

„Az EU megtette, amit tudott. Központilag vásárolt oltóanyagot, teszteket és lélegeztetőgépeket” – mondta Smatana. Szerinte a közös vakcinabeszerzés kulcsfontosságú volt. „A bizottság rögzítette az oltóanyagok árát. Ha Szlovákia versenybe szállna például Hollandiával vagy Németországgal, akkor egyszerűen nem tudnánk annyit fizetni, mint ők. Izraelben is ez történt. Izrael mindenkit megelőzve szerezte be a lakosság számára szükséges vakcinát” – magyarázta Smatana.

Az elemző méltatta az Európai Gyógyszerügynökség és az Európai Betegségellenőrzési Központ munkáját is a világjárvány elleni küzdelemben. „Az EMA és az ECDC is nagyon jól végzi a munkáját. Ha nem lenne az Európai Gyógyszerügynökség, el sem tudom képzelni, mivel oltanánk ma. Az ECDC felügyelte az összes intézkedést, elvégezte a vizsgálatokat, amelyekre a szakértői konzíliumunk is támaszkodott. Ez azt jelenti, hogy az EU – a törvény adta lehetőségeihez mérten – maximálisan ellátta a feladatát” – mutatott rá Smatana.

Hozzátette, szerinte „kár, hogy az Európai Unió nem tudott még nagyobb hatást gyakorolni egyes tagállamokra”.

Maria Brozmanová hangsúlyozta, hogy csak közös megoldásokkal sikerülhet megerősíteni az unió egészségügyi rendszerét, hogy jobban tudjon reagálni a jövőbeni közegészségügyi veszélyekre.

(TASR/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »