CNN: Clinton nyerte az első tévévitát

A szócsatában kisebb meglepetésre újra előkerült Obama születési helye is.

Gazdaságélénkítés, faji kérdések és a fekete közösségek, köz- és nemzetbiztonság, valamint az Iszlám Állam terrorszervezet – ezek voltak a legfőbb témák az amerikai elnökjelöltek első televíziós vitáján, amelyet a CNN friss értékelése szerint Clinton nyerhetett.

A demokrata párti Hillary Clinton és a republikánus Donald Trump első személyes összecsapását tízmilliók követték az Egyesült Államokban. A másfél órás televíziós adásban szó volt ezen kívül a volt külügyminiszter email-botrányáról, amely Hillary Clinton szerint hiba volt, ma már másként cselekedne; de nem kér bocsánatot azért, hogy saját magánszerverét hivatalos célokra használta. Donald Trump emellett ismét utalt a volt First Lady szerinte nem megfelelő egészségi állapotára, igaz, hozzátette: ha ellenfelét választják meg elnöknek, ő támogatni fogja.

A vita érdekes és heves volt, az első percek barátságos hangulata hamar heves szócsatába váltott, a gazdaságról Clinton inkább általánosságban beszélt, Trump ezen a területen konkrétabb volt, és azt mondta elsősorban a külföldre települt vállalkozásokat szeretné hazahozni. Clinton Trump adóbevallását firtatta, szerinte ugyanis vetélytársának van takargatnivalója, Trump azonban ezt cáfolta, azt mondta, amit elkészül, nyilvánosságra hozza az adatokat, és azzal vágott vissza, hogy inkább Clintonnak kellene a levelezését bemutatni.

Kisebb meglepetésre Clinton a vitában azt is felvetette, hogy Trump a kampány elején kétségbe vonta Obama születési helyét, mire vetélytársa azzal vágott vissza, ez a téma a 2008-as kampányban vetődött fel először Clinton környezetében. Utóbbira Clinton nem reagált érdemben, ami az elemzők szerint igen komoly hiba volt.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »