CNN: a szaúdi újságíró ruháiban hagyta el az isztambuli konzulátust egy férfi

A Dzsamál Hasogdzsi szaúdi újságírónak megölésével gyanúsított 15 fős szaúdi különítmény egyik tagja vélhetően azzal a szándékkal érkezett az újságíró halálának helyszínére, Rijád isztambuli konzulátusára, hogy Hasogdzsi ruháit magára öltve úgy tűnjön, az újságíró elhagyta az épületet – jelentette a CNN amerikai hírtelevízió egy török tisztviselőre hivatkozva, amit egy biztonsági kamerás felvételekkel is alátámasztott.

A török nyomozásban vizsgált felvételeken látható, hogy a kockás inget, farmernadrágot és sportcipőt viselő férfi belép a konzulátusra, majd feltételezhetően Hasogdzsi ruháiban (sötét öltöny felső, szürke ing és farmernadrág) a hátsó kijáraton elhagyja az épületet egy másik férfival.

Az újságíróval hasonló felépítésű al-Madanira még álszakállat is ragasztottak, de a cipőket nem cserélte le.

A férfit Musztafa al-Madaniként azonosították a török hatóságok, egyike annak a 15 fős különítménynek, amely az újságíró eltűnésének napján, október 2-án érkezett Rijádból Isztambulba, és még aznap távozott. A gyanú szerint őket küldték Hasogdzsi megölésére.

A férfi még egy, az isztambuli Kék Mecset közelében készült felvételen tűnik fel órákkal azután, hogy az újságíró belépett a konzulátusra. A CNN szerint a konzulátusnál taxit fogott, elment a mecsethez, ahol egy nyilvános mosdóban ruhát cserélt és felszívódott.

Eközben a török hatóságok eközben bejelentették, hogy hétfőn találtak egy autót egy isztambuli parkolóban, amely a szaúdi konzulátushoz tartozik. Több török televíziócsatorna is leadott egy október 18-i biztonsági kamerás felvételt, amelyen állítólag a szóban forgó autó látható, melyet megközelít egy másik, diplomata rendszámú gépjármű. Ezt követően az látható, hogy valaki csomagokat pakol át a parkoló autóból a diplomata rendszámosba, majd elhajt. 

Az NTV török műsorszóró jelentése szerint a török hatóságok át akarták vizsgálni a gyanús járművet, de nem kaptak engedélyt a szaúdiaktól. A CNN Türk értesülései szerint az átvizsgálásra kedden kerülhet sor.

A szaúdi abszolút monarchiát élesen bíráló Hasogdzsi október 2-án tűnt el, miután bement az isztambuli szaúdi főkonzulátusra, hogy a közelgő esküvőjéhez szükséges dokumentumokat intézze. Török menyasszonya az épületnél várta, de nem látta kijönni. Hang- és videofelvételekre hivatkozó török sajtóbeszámolók, valamint neve elhallgatását kérő török tisztségviselőktől származó amerikai értesülések alapján Hasogdzsit a főkonzulátuson brutális módszerekkel meggyilkolták. A gyanú szerint az elkövetők a szaúdi trónörököshöz közelálló tisztviselőket is tagjai között tudó 15 fős különítmény.

 Szaúd-Arábia mindezt korábban tagadta, de szombaton beismerte az újságíró megölését. Azóta azonban számos nemzetközi szervezet és nyugati ország vezetője szólalt meg, többen újfent elítélték a Hasogdzsi megölését, és további vizsgálatokat követeltek.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »