Clintont pénzelné a republikánusok több támogatója Trump helyett?

Mitt Romney volt republikánus elnökjelölt kétnapos találkozót szervezett a párt vezető személyiségei és anyagi támogatói számára. Az összejövetelen éles kritikát fogalmaztak meg Donald Trump pal szemben.

A találkozóra a Utah államban lévő Park Cityben – a Sundance filmfesztiválnak is helyet adó festői hegyvidéki településen – került sor. A meghívottak között volt Paul Ryan, a szövetségi képviselőház republikánus elnöke, Meg Whitman, a Hewlett-Packard milliárdos vezérigazgatója, és tekintélyes pénzemberek, a Republikánus Párt anyagi támogatói.

Amerikai sajtójelentések szerint a találkozón feszült volt a légkör, többen felelősségre vonták Paul Ryant, hogy hosszas tépelődés és habozás után miért támogatta mégis Donald Trump elnökjelöltségét. Ryan humorral próbálta elvenni a támadások élét, s azt mesélte, hogy nemrégiben David Copperfielddel, a neves illuzionistával beszélgetve azt kérdezte, el tudná-e őt, Ryant tüntetni a politika színpadáról?

Meg Whitman, aki republikánus létére Trump-ellenes kampányokat finanszírozott Kaliforniában, egyenesen Mussolinihoz és Hitlerhez hasonlította Trumpot, és felszólította Ryant, adjon magyarázatot a milliárdos üzletember elnökjelöltségét támogató döntésére. A nicaraguai születésű republikánus stratéga – aki gyakran elemzője a CNN hírtelevíziónak is – a várható elnökjelöltet rasszistának és “disznó alaknak” nevezte. A párt egyik michigani pénzügyi támogatója azt fejtegette, hogy mindeddig nem látott Trumpban semmit, ami alkalmassá tenné őt arra, hogy az Egyesült Államok elnöke legyen. Mitt Romney még a saját, négy évvel ezelőtti elnökjelölti vereségét is Trump számlájára írta, mondván: Trump annak idején nyíltan támogatásáról biztosította őt, s ez szerinte szavazatokat vitt el tőle.

A tanácskozás után Spencer Zwick, Mitt Romney négy évvel ezelőtti kampányának pénzügyi vezetője, a Republikánus Párt egyik legismertebb adományszervezője a Politico című lapnak azt nyilatkozta: sok támogató egyelőre kivár, de előfordulhat, hogy a republikánusok néhány bőkezű támogatója átpártol Hillary Clinton hoz, és az ő kampányának finanszírozásába száll be majd.

Mitt Romney egyébként szombaton a CNN hírtelevíziónak a helyszínen adott interjújában nem fogta vissza magát Trump bírálatával. A volt elnökjelölt – Massachusetts állam vot kormányzója és szintén milliárdos üzletember – bigottnak és rasszistának nevezte Trumpot, és kárhoztatta a republikánus elitet, mert nem akadályozta meg a várható elnökjelölt előretörését. Romney név szerint is élesen bírált három korábbi elnökjelölt-aspiránst: John Kasich ohiói kormányzót, Ted Cruz texasi szenátort és Florida volt kormányzóját, Jeb Bush t. Mindegyikükről azt mondta, hogy mindaddig nem bírálták Trumpot, amíg ki nem szálltak az elnökjelöltségért folyó küzdelemből. A massachusettsi üzletember ugyanakkor tartózkodott attól, hogy a Republikánus Párt vezető személyiségeit – köztük Paul Ryan házelnököt, vagy Reince Priebust, a Republikánus Országos Bizottság elnökét – bírálja.

Mitt Romney egy nappal korábban, szintén a CNN hírtelevíziónak adott interjújában már bírálta Trumpot, és azt mondta, nem szeretné, ha ő lenne az elnökjelölt, mert nem akarja, hogy “a társadalomba leszivárogjon a fajgyűlölet”.

Szerző: MTI


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »