Clintont és Trumpot is újra legyőzték

Apró győzelemmel fordulhat rá Bernie Sanders és kampánystábja a keleti part nagy előválasztásaira: a magát demokratikus szocialistának nevező elnökaspiráns ezúttal Wyomingban győzte le Hillary Clinton t, 56-44 százalékos arányban. A választási matematikában ennek nagy jelentősége nincs: Wyoming kis népességű és hagyományosan republikánus állam, így a demokraták ott döntenek a legkevesebb delegáltról – a nyári jelölőgyűlés több, mint 4700 delegáltja közül 14 ottani. Ráadásul a helyi delegáltelosztás sajátosságai miatt az 56-44-es eredmény is azt jelentette, hogy mindkét jelölt 7-7 delegáltat kapott.

Sanders számára sokkal inkább lélektani szempontból volt fontosabb ez a siker: így az elmúlt nyolc előválasztásból hetet ő nyert meg. A hátránya azonban még mindig óriási: Clinton most 1310-1094-re vezet. Ahhoz, hogy valaki jelölt legyen, 2383 delegált kell, ennél is fontosabb küszöb viszont a 2026 szavazat: ha a közvetlenül választott delegáltak többségét megszerzi egy jelölt, nem valószínű, hogy a szabad mandátumú szuperdelegáltak ellene forduljanak. Azaz, mivel a delegáltakat a szavazatokkal arányosan osztják ki, Clintonnak a hátramaradt államokban elég lenne átlagosan 44 százalékot hoznia ahhoz, hogy ő legyen az elnökjelölt.

A figyelem most a keleti partra fordul, ahol a következő két és fél hétben sok nagy kérdés eldőlhet. Előbb április 19-én New York szavaz – a két jelölt már hetek óta ott kampányol a legtöbbet -, majd 26-án öt keleti államban voksolnak, így összesen 631 delegáltat osztanak ki. A közvélemény-kutatások egyelőre a legfontosabb helyeken, New York mellett Pennsylvaniában és Marylandben is Clinton csökkenő, de még így is kétszámjegyű előnyét mérik – nagy kérdés, mennyire tudja Sanders kihasználni, hogy az ő kampánya van inkább lendületben.

A republikánusoknál eközben Coloradóban a szavazás második körét tartották meg, az ottani rendkívül bonyolult választási rendszerben az állam 37 küldöttje közül 13-ról döntöttek, és mind a 13-at Ted Cruz kapta meg. Ez a papírforma-eredmény azt jelenti, hogy Cruz ismét kicsivel közelebb került Donald Trump hoz, de a hátránya még így is jelentős, Trump 743-545-re vezet (a győzelemhez 1237 delegált kell).

Az nem valószínű, hogy Cruz eljutna az 1237-es számig, azonban a hasonló győzelmekkel növeli az esélyt, hogy Trump sem lesz képes erre, egy nyílt versenyes jelöltállító gyűlésen pedig már bármi megtörténhet. A jelöltek már szintén New Yorkban vannak, a következő két és fél hét tétje az lesz, hogy a keleti parton eddig népszerűbb Trump tud-e annyi helyen nyerni, hogy azzal szinte behozhatatlanná tegye az előnyét a később szavazó, számára idegenebb terepet jelentő államok előtt.

Szerző: VG Online


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »