Clinton: Trump „vérmérsékletében alkalmatlan” az elnökségre

Hillary Clinton szörnyűnek minősítette, hogy Donald Trump szerint Vlagyimir Putyin orosz államfő jobb vezető, mint Barack Obama amerikai elnök. Egyebek között erről is beszélt csütörtök délelőtti sajtótájékoztatóján az amerikai demokraták elnökjelöltje, kifejtve véleményét az előző esti televíziós vitáról, melyen Trump és ő maga külön-külön fejthette ki véleményét kül- és biztonságpolitikai kérdésekről. Hillary Clinton 278 nap után először tartott sajtóértekezletet.

A demokraták elnökjelöltje határozottan bírálta republikánus vetélytársát. Leszögezte: Donald Trump felkészületlen ahhoz, hogy az Egyesült Államok fegyveres erőinek főparancsnoka legyen, és „vérmérsékletében alkalmatlan és teljesen képzetlen” az elnökségre. „Az elmúlt este újabb teszt volt, és Donald Trump ismét kudarcot vallott” – hangsúlyozta Clinton, úgy vélve, hogy Trump „leszólta az amerikaiakat és leszólta az amerikai tábornokokat”. Clinton szerint a republikánus jelölt megbízhatatlanságának és „fegyelmezetlenségének” újabb bizonyítéka az is, hogy utalt arra, amit a titkosszolgálati tájékoztató alkalmával tapasztalt. Trump szerda este ugyanis az MSNBC televízió által szervezett fórumon azt mondta: a titkosszolgálat bizalmas tájékoztatóján a testbeszédből leszűrte, hogy a szolgálat nem elégedett Barack Obamával, és hogy „Obama nem követte azt, amit szakértőink tanácsoltak neki”. Clinton erre leszögezte: „én soha nem kommentálnék egy hírszerzési tájékoztatót, amelyet kifejezetten én kaptam”.

„Ezt akarják?”

A demokraták elnökjelöltje hangsúlyozta: minden tőle telhetőt megtesz, hogy ne Donald Trump legyen az Amerikai Egyesült Államok elnöke. Szörnyűnek nevezte, hogy Trump szerdán azt mondta, szerinte az orosz elnök, Vlagyimir Putyin jobb vezető, mint Barack Obama amerikai elnök. „Ezek után minden republikánusnak fel kell tennie magának a kérdést: ezt akarják?” – fogalmazott a Demokrata Párt jelöltje.

Hillary Clinton egyúttal azt is kijelentette, hogy ő az, aki alkalmas arra, hogy megvédje az amerikaiak biztonságát, elsősorban is a legfenyegetőbb veszélytől, az Iszlám Állam terrorszervezettől. Elkötelezettnek mondta magát az IÁ vezérének, Abu Bakr al-Bagdadinak a legyőzésében is. Bejelentette: biztonságpolitikai tanácsadóival, köztük David Petraeus volt CIA-főnökkel és Michael Chertoff-fal, George W. Bush korábbi elnök volt belbiztonsági miniszterével a napokban már meg is kezdi a konzultációkat erről.

 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »