Clinton még nem dőlhet hátra

Újabb apró győzelmet aratott Bernie Sanders az amerikai demokraták előválasztásain: ezúttal Nyugat-Virginiában nyert, mintegy 15 százalékpontos előnnyel. De ez sem jelent nagy sikert számára: a választási matematika szerint szinte lehetetlen megállítani Hillary Clinton t.

Az, hogy Nyugat-Virginiát Sanders nyerte meg, nagy meglepetést nem okozott: etnikailag egységes államról van szó, ráadásul az előválasztáson részt vehettek párton kívüliek is – mindkét tényező a demokratikus szocialista szenátor sikerét jelezte előre. Azonban egy kisebb államról van szó, amely mindössze 29 delegáltat küld a nyári jelöltállító gyűlésre – így az, hogy Sanders közülük 18-at szerzett meg, míg a volt külügyminiszter csak 11-et, mindössze annyit jelent, hogy most már nem 287, hanem 280 delegáltnyi előnye van Clintonnak. A hátramaradt előválasztásokon Sandersnek átlagosan legalább 32 százalékpont előnnyel kéne nyernie ahhoz, hogy ő legyen a jelölt – ez pedig most inkább a politikai sci-fi kategóriájának tűnik. A kérdés sokkal inkább az, hogy mennyire árt meg Clinton elnöki kampányának az, hogy még akkor is a párton belüli harccal van elfoglalva, amikor a republikánus oldalon már megvan az elnökjelölt.

A republikánusoknál az előválasztási sorozat formalitássá vált, miután a múlt héten Donald Trump maradt az egyedüli jelölt. Az ingatlanmilliárdos így természetesen megnyerte mindkét mai előválasztásukat. Igaz, Nebraskában úgy is csak 61, Nyugat-Virginiában pedig 77 százalék voksolt rá, hogy minden más ellenfele felfüggesztette a kampányát.

Folytatás egy hét múlva, amikor Kentucky és Oregon szavaz, közel négyszer annyi delegáltról, mint amennyit ma kiosztottak. Az előválasztások utolsó nagy napja június 7-e lesz, amikor hat állam, köztük két nagy – Kalifornia és New Jersey – választ.

Szerző: VG Online


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »