Clinton magabiztosan vezet Trump előtt

Hillary Clinton demokrata elnökjelölt valamennyi felmérés szerint jelentősen vezet republikánus vetélytársa, Donald Trump előtt. Eddig példátlan módon egy republikánus képviselő kampányol a republikánus elnökjelölt ellen.

Egy sor felmérést hoztak nyilvánosságra csütörtökön, és valamennyi azt mutatja, hogy – eltérő arányban ugyan, de – Hillary Clinton előnye jelentős Donald Trump előtt, s nem csak a pártkonvenció utáni átmeneti népszerűség-növekedésről van szó.

A pennsylvaniai Franklin & Marshall College közvéleménykutatása szerint Hillary Clinton 11 százalékkal vezet Donald Trump előtt: a demokrata elnökjelölt támogatottsága 49 százalékos, míg Trumpot csak a megkérdezettek 38 százaléka tartja elfogadható elnöknek. A Detroit News tévécsatorna Michigan állam szavazóit kérdezte, és a felmérés szerint a szövetségi államban a volt külügyminiszter 9 százalékkal vezet a New York-i üzletember előtt, a Massachusetts Intézet az északkeleti New Hampshire államban végzett közvélemény-kutatást, s ott 15 százalékos Hillary Clinton előnye. A CNN/ORC 9 százalékos, a Fox televízió pedig napok óta 10 százalékos Clinton-előnyt jelez.

Nem borítékolható

A kongresszusi politikusokkal, kampányokkal és választásokkal foglalkozó The Cook Political Report elemzője, Amy Walter szerint – bár a demokrata elnökjelölt előnye robusztus – az eredmény még nem borítékolható, mégpedig azért, mert mindkét jelölt iránt erősek az ellenérzések és sok szavazó nem követi a kampány valamennyi fejleményét. Hillary Clintonnak – írja Amy Walter – meg kell szilárdítania mostani vezető szerepét.

Elemzők felteszik a kérdést: vajon Donald Trump képes lesz-e változtatni ezen a trenden, képes lesz-e visszaszerezni a vezetést Clintontól?

Chuck Todd, politikai elemző, az NBC főszerkesztője arra hívja fel a figyelmet: a republikánus kampánycsapatban elterjedt a nézet, miszerint a 70 éves Trump képtelen változtatni azon a magatartásán, amely az elnökjelöltségig röpítette őt.

Newt Gingrich volt házelnök – aki egy ideig Trump alelnökjelöltje is volt – a The Washington Postnak azt nyilatkozta Trumpról: „nem tud tanulni abból, amit nem tud, mert nincs tudatában annak, hogy nem tudja”. A The Washington Post szerint egyébként a Republikánus Pártban kezd eluralkodni a pánik.

Republikánus képviselő kampányol Trump ellen

Az amerikai Republikánus Párt történetében egyébként példátlan módon a párt egyik képviselője, Mike Coffman kampányt indított a párt hivatalos elnökjelöltje, Donald Trump ellen Coloradóban.

Jóllehet a párton kívül sokat bírált Trump-ellenes politikusok tábora már a Republikánus Párton belül is egyre szélesedik, Mike Coffman a szövetségi törvényhozás első olyan tagja, aki nyíltan Trump-ellenes politikai hirdetésért fizet.

A 61 éves Coffman, aki megjárta az iraki háborút is, a harminc másodperces reklámban a kamerába nézve azt mondja: „Az emberek azt kérdezik tőlem, mit gondolok Trumpról. Tisztesség ne essék szólván, fütyülök rá”. Majd hozzátette: „tengerészgyalogos vagyok, s számomra az ország az első. Én mindig önöket szolgálom. Tehát ha Donald Trump az elnök, szembeszállok vele. Ilyen egyszerű.”

Coffman, aki Denver egyik elővárosának képviselőjeként a negyedik ciklusát tölti a szövetségi törvényhozásban, sok más republikánus politikushoz hasonlóan veszélyben érzi újraválasztásának esélyeit. A demokraták ugyanis megpróbálják őt is Trumphoz kötni.

„Nem lehet rábízni a gazdaság irányítását”

Mind republikánus, mind demokrata párti kampánystratégáknak egyre inkább meggyőződése, hogy az elnökségért folyó küzdelem minden korábbinál nagyobb mértékben befolyásolja majd a képviselőházi és szenátusi választásokat is. Coffman tanácsadója, Liesl Hickey például a napokban azt tanácsolta az újraválasztásukért induló republikánus politikusoknak, hogy kritizálják mind Hillary Clinton demokrata párti elnökjelöltet, mind Donald Trumpot.

Nemcsak a párt vezető személyiségei elégedetlenek Trumppal, hanem a republikánusokat nagy pénzadományokkal támogató donorok jó része is. Közülük néhányan már nyilvánosan is jelezték, hogy Hillary Clintont támogatják. Sajtóhírek szerint Clinton kampánycsapata, vagy maga Hillary Clinton meg is keresi őket, a támogatásukat kérve. Kiderült, hogy Meg Whitmant, a Hewlett-Packard elnök-vezérigazgatóját maga Hillary Clinton hívta fel telefonon. Whitman, aki közismert republikánus, szerdán jelentette be, hogy novemberben Hillary Clintonra szavaz, mert Trump „buta demagóg”.

A Wall Street nagy pénzadományozóinak megnyerése a demokrata elnökjelölt számára különösen fontos, hiszen nemcsak nagy pénzeket juttathatnak a kampánynak, hanem befolyásolhatják a mérsékeltnek mondott republikánusokat is, akik esetleg inkább Clinton mellé állnak majd. Jesse Ferguson, a Clinton-kampány egyik szóvivője csütörtökön úgy nyilatkozott: az üzleti élet szereplői Hillary Clintont támogatják a gazdasági programja miatt, és mert Trumpra „nem lehet rábízni a gazdaság irányítását”.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »