Clinton garantálja inkább a térségünk biztonságát?

Hillary Clinton demokrata párti jelölt amerikai elnökké választása nagyobb biztonságot jelentene a közép- és kelet-európai NATO-tagországok számára – vélekedett kedden Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök.

Sobotka a Hospodárské noviny című cseh lapban kifejtette: tekintettel Donald Trump republikánus és Hillary Clinton demokrata elnökjelölt előválasztási nyilatkozataira és az Egyesült Államok szövetségesei számára vállalt garanciákra, „nagyobb biztonságot lát abban”, ha Clintont választják meg. Hozzátette: „a döntés az amerikai választóké, de úgy tűnik, hogy Hillary Clinton tapasztalatai és kijelentései nagyobb biztosítékot jelentenek a transzatlanti együttműködés folytatására”.

Az AFP francia hírügynökség szerint több más közép- és kelet-európai NATO-tagországhoz hasonlóan Csehországot is aggasztják Donald Trump milliárdos ingatlanmágnás korábbi kijelentései, amelyekben megkérdőjelezte az Egyesült Államoknak az európai szövetségesei védelmében vállalt szerepét.

Trump a The New York Times nevű tekintélyes amerikai lapnak adott július végi interjújában feltételeket szabott a NATO-szövetségesek védelméhez. Az üzletember kijelentette, hogy ha Oroszország megtámadná a szövetséges balti országokat, elnökként csak azután sietne a segítségükre, miután megvizsgálta hozzájárulásukat a katonai szövetséghez. „Ha teljesítik kötelezettségeiket nekünk, akkor a válasz igen” – jelentette ki.

Ez szembemenne a NATO 5. cikkelyével, amely a kölcsönös védelem garanciájáról szól, tehát ha egy tagot támadás ér, az olyan, mintha az egész katonai szövetséget támadnák meg.

A kötelezettségek szentek

Litvánia, Lettország és Észtország, amely az 1990-es évek elején vált függetlenné, fél évszázaddal azután, hogy a Szovjetunió bekebelezte őket, attól tart, hogy egy Oroszországgal való esetleges konfliktus esetén frontvonallá válna. A NATO vezetői júliusban állapodtak meg, hogy katonai erőket vonultatnak fel a balti államokba és Lengyelország keleti részébe, hogy megnyugtassák – az ukrajnai konfliktus és a Krím orosz elcsatolása óta különösen aktuálissá vált – moszkvai fenyegetés miatt aggódó térségbeli szövetségeseiket.

Joe Biden amerikai alelnök kedden Rigában leszögezte, az Egyesült Államok betartja a NATO alapszerződésében és az 5. cikkelyben foglalt kötelezettségeit, és szentnek nevezte Washingtonnak szövetségeseivel szemben vállalt kötelezettségeit. „Bármit, amit más pártok elnökjelöltjeitől hallhattak, nem szabad komolyan venni” – hangsúlyozta.

Csehország 1999-ben – Magyarországgal és Lengyelországgal együtt – csatlakozott a katonai szövetséghez.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »