Claudio Gugerotti érsek a Keleti Egyházak Dikasztériumának új prefektusa

Claudio Gugerotti érsek a Keleti Egyházak Dikasztériumának új prefektusa

Ferenc pápa november 21-én kinevezte a 67 éves Claudio Gugerotti érseket, Nagy-Britannia eddigi apostoli nunciusát a Keleti Egyházak Dikasztériumának élére, miután Leonardo Sandri bíboros, eddigi prefektus nemrég betöltötte 79. életévét, és beadta lemondását.

XVI. Benedek pápa 2007 júniusában bízta meg Sandri bíborost a prefektusi poszttal, amelyet Ferenc pápa 2014-ben megerősített. Leonardo Sandri január közepén fejezi be prefektusi szolgálatát, amikor a 67 éves Claudio Gugerotti érsek veszi át a munkáját.

Claudio Gugerotti 1955-ben Veronában született. Csatlakozott a Don Nicola Mazza Kegyes Társulathoz (Pia Società di don Nicola Mazza), és 1982-ben szentelték pappá. A velencei Ca’ Foscari Egyetemen szerzett diplomát keleti nyelvek és irodalom szakon, liturgiából pedig a Pápai Szent Anzelm Egyetemen. A Pápai Keleti Intézetben keleti egyháztudományokból doktorált. Tanít Velence, Padova és Róma egyetemein, valamint a Pápai Gergely Egyetemen és a Pápai Keleti Intézetben.

Gugerotti érsek a Keleti Egyházak Kongregációjában – amelynek mai neve dikasztérium – dolgozott 1985-től széles körű szentszéki szolgálatban. 1997-ben II. János Pál pápa a kongregáció titkárává nevezte ki. 1990 és 2001 között a Pápai Liturgikus Szertartások Hivatalának tanácsadójaként szolgált.

Hírdetés

2001-ben II. János Pál pápa Ravello címzetes érsekévé nevezte ki, majd 2002-ben püspökké szentelte. Ezt követően kezdte meg szolgálatát a pápai képviseleteken és nunciatúrákon szerte a világon. Apostoli nunciusként szolgált Grúziában, Örményországban és Azerbajdzsánban. 2011-ben XVI. Benedek pápa Belarusz nunciusává nevezte ki. Ferenc pápa 2015-ben Ukrajnába, majd 2020-ban Nagy-Britanniába küldte nunciusként.

Számos cikk és tanulmány mellett Gugerotti érsek több olasz nyelvű könyv szerzője, amelyekben összegzi tapasztalatait és tanulmányait a keleti egyházakkal és a liturgiával kapcsolatban. A L’uomo nuovo un essere liturgico (Az új ember mint liturgikus teremtmény, Róma, 2005) című könyvét románra és ukránra is lefordították.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »